Ruoka

Tiesitkö: mämmistä on hurjasti hyötyä terveydelle – auttaa ehkäisemään syöpääkin

Mämminäkkäri on pääsiäisen ehdoton yllättäjä.

Annukka Roth

Mämmi on suomalainen sesonkituote, joka ilmestyy kauppojen hyllyihin jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä. Mämmi on täysjyvärukiinen, sataprosenttisesti suomalainen ja terveellinen tuote, jota voi käyttää muutenkin kuin jälkiruokana.

– Se sopii erittäin hyvin esimerkiksi välipalaksi tai aamupuuron korvikkeeksi, kertoo myyntipäällikkö Raili Muikku mämmiä valmistavalta Kymppi-Maukkailta.

Mämmin sisältämä ruis on hyvä kuidun lähde. Täysjyvärukiin kuitupitoisuus on noin 16 prosenttia.

Mämmi sisältää veteen liukenematonta kuitua, joka ylläpitää suoliston toimintaa. Veteen liukenemattoman kuidun on todettu ehkäisevän ainakin paksusuolen syöpää.Lisäksi mämmi antaa kylläisyyden tunteen ja on energiapitoista.

Rukiissa on runsaasti myös vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, rautaa, sinkkiä ja mangaania. Täysjyvärukiin nauttiminen auttaa ylläpitämään verensokerin tasapainoa.

Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa Juha-Matti Pihlava osoitti luomumämmissä olevan bentsoksatsinoideja, joiden on todettu toimivan tiettyjä syöpätyyppejä vastaan.

Mämmin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Ensimmäiset reseptilöydökset ovat 1700-luvulta. Tarina kertoo, että tällöin sitä olisi syöty ruisleivän päälle levitettynä.

Mämmiä on valmistettu erityisesti Lounais-Suomessa, josta se on levinnyt muualle Suomeen 1900-luvulla.

Mämmin nauttiminen juuri pääsiäisenä liittyy uskontoon ja paastoon. Pitkänäperjantaina oli lupa nautiskella herkkuja, jotka eivät vaatineet tulentekoa tai ruuanlaittoa. Mämmi myös säilyi pitkään.

Mämmin makeus ei tule yksin siihen lisättävästä siirapista tai sokerista vaan imellyttämisestä. Mämmi jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta jo terveellisyytensä ansiosta sille kannattaisi antaa mahdollisuus.

Mämmiä voi käyttää luovasti niin ruoanlaitossa kuin leivonnassa. Jos et ole vielä päässyt sinuiksi mämmin kanssa, voit aloittaa tutustumisen tuunaamalla sen uuteen muotoon. Jälkiruoissa, kuten moussessa tai tiramisussa, rukiinen mämmi toimii erinomaisesti. Suolaiset juustot ja leikkeleet pääsevät oikeuksiinsa mämminäkkileivän päällä. Pääsiäissalaatti toimii osana brunssia, alkupalana tai muiden pääsiäisruokien lisukkeena.

Reseptit tuunattuihin mämmiherkkuihin löydät tästä 

Lähteinä myös ruokatieto.fi ja lahiruokaamaalta.fi.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

Lisää aiheesta

Eikö mämmi maistu? Yllätyt, kun tuunaat siitä moussea tai tiramisua – tässä resepti myös mämminäkkäriin17.4.2019 06.35
Mustan herkun mysteeri ratkesi – Näillä paikkakunnilla mämmi tekee kauppansa parhaiten27.3.2018 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat