Paikalliset

Viisi tamperelaista ilmastosankaria palkittiin ilmastoteoistaan

Arkisto/Päivi Tuovinen

Tampereen kaupungin Smart Tampere -ohjelma järjesti talven aikana yhdessä Ekokumppanien kanssa ilmastosankari-kampanjan, jossa haettiin kaupunkilaisten suuria ja pieniä ilmastotekoja.

Ilmastotekonsa kertoi lähes 1000 tamperelaista. Vastaajien joukosta valittiin viisi ilmastosankaria, jotka kertovat teoistaan kasvoillaan katukuvassa huhtikuun aikana. Voittajat palkittiin sähköpyörillä Vapriikissa Earth Hour -tilaisuudessa lauantaina 30. maaliskuuta.

Ilmastotekoja etsittiin, koska kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, ja sen toteutumiseksi tarvitaan kaikkien ilmastotekoja.

Kampanjaan ilmoitetut ilmastoteot olivat monipuolisia ja moni mainitsi tekevänsä useampia tekoja. Suurin osa liittyi ruokaan, liikkumiseen ja asumiseen. Moni oli vähentänyt lihansyöntiä ja pienentänyt ruokahävikkiä. Toisaalta autosta luopuminen tai ympäristöystävällisemmän auton käyttö sekä julkisen liikenteen, kävelyn ja pyöräilyn suosiminen olivat suosittuja tekoja. Moni oli myös vaihtanut lentämisen kotimaan matkailuun.

– Meillä kasvissyönti on arkea ja ystävät ja sukulaisetkin ovat tutustuneet luonamme kasvisruokiin. Suosimme satokauden kasviksia eikä hävikkiä juuri synny, kertoo palkittu Jaana.

– Teimme taloyhtiössämme energiaremontin ja lämmityksemme hiilijalanjälki on nyt 0! Otamme lämpöä talteen poistoilmasta, auringosta, maasta, jätevedestä ja huoneistokohtaisesta viilennyksestä, sanoo Pertti.

– Pyöräilen Annalasta Lempäälään töihin päivittäin ja vältän liikenneruuhkat. Lentomatkat ovat vaihtuneet kotimaan lomailuun, huomauttaa Kaisa.

– Luovuimme autosta ja kauppareissut hoituvat nyt pyöräperäkärryillä. Lasten harrastuksetkin ovat pyörämatkan päässä, sanoo Petri.

– Kuljen julkisella liikenteellä ja ostan vain sellaista, mitä todella tarvitsen. Vaatteiden käyttöikää pidennän korjaamalla ja kierrättämällä, kertoo Sanna.

Asumisessa suosittuja ratkaisuja olivat esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen sekä sähkön ja veden säästö. Lisäksi suosittiin vihreää sähköä, energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä ja muun muassa aurinkopaneeleita.

Muita esiin nousseita teemoja olivat kierrätys, jätteen määrän vähentäminen ja ostospäätösten tarkempi harkinta. Myös ympäristökasvatus ja sosiaalinen tai yhteiskunnallinen vaikuttaminen, esimerkiksi äänestäminen tai läheisten kannustaminen ilmastotekoihin, olivat melko usein mainittuja ilmastotekoja. Osallistujien ilmastotekoja olivat myös lähiympäristöstä huolehtiminen ja roskien kerääminen, vastuullinen sijoittaminen sekä päätös olla hankkimatta lapsia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat