Paikalliset

Bram Stokerin sukulainen hehkuttaa Vapriikin Dracula-näyttelyä – "Uskomattoman kokonainen"

Vapriikin Dracula-näyttely toi Bram Stokerin veljenpojanpojan Tampereelle.

Dacre Stoker antoi Vapriikin Dracula-näyttelyyn esillepantavaksi Dracula-kirjan, jonka Bram Stoker oli antanut äidilleen.

Joonas Alanne

Kirjailija Dacre Stoker on asiantuntija kaikessa Draculaan liittyvässä. Transilvanialaisen vampyyrikreivin luoneen Bram Stokerin veljenpojanpoika vieraili Tampereella luennoimassa ja ehti samalla reissulla katsastaa Vapriikin Dracula-näyttelyn.

Näyttelyn laajuus ja kattavuus teki Stokeriin vaikutuksen. Hän pitää siitä, että kirjan lisäksi Vapriikissa on käsitelty hahmon historiaa, Vlad Seivästäjää ja myös vampyyrien vaikutusta populaarikulttuuriin.

– Erittäin hyvä näyttely, hyvin koottu ja synkkä, kuten sen kuuluukin olla. Uskomattoman kokonainen ja käsittelee monia asioita, joista minä olen kiinnostunut. Mukana on paljon Vlad Seivästäjään liittyviä esineitä ja tietoa siitä, kuinka kuuluisa sukulaiseni otti hänestä vaikutteita ja loi niiden pohjalta jotain, joka vain jatkoi kasvamistaan, hehkuttaa Dacre Stoker.

Hän kertoo tajunneensa sukulaisensa merkityksen vasta 12-vuotiaana. Halloweenina pojan sukunimestä vitsailtiin: Stokerit, otatteko meiltä verta vai annatteko karkkia.

– Kysyin isältäni, että mistä on oikein kyse. Hän vei minut talon kirjastoon ja näytti vanhaa kirjaa. Selasin sitä, mutta en lukenut sitä kokonaan ennen kuin olin yliopistossa, kertoo Stoker.

Tosissaan hän innostui Bram Stokerin merkittävimmästä kirjallisesta luomuksesta vasta luettuaan Radu Florescun ja Raymond McNallyn kirjoittaman In Search of Dracula -kirjan, jossa Dracula-hahmo yhdistettiin ensimmäistä kertaa historialliseen esikuvaansa Vlad Seivästäjään.

– Perheemme ei tiennyt siinä vaiheessa paljon. Tiesimme, että sukulaisemme Bram kirjoitti kirjan, joka on suosittu, mutta emme tienneet tutkimustyöstä, jonka hän kirjoittamiseen käytti. '

Bram Stokerin tutkimustyö on myös esillä Vapriikin näyttelyssä. Esillä on muun muassa Transilvanian kartta, jota Stoker käytti kirjansa lähdemateriaalina.

– Lopulta vuonna 2003 tajusin, kun päätin kirjoittaa Draculaan jatko-osan yhdessä käsikirjoittaja Ian Holtin kanssa, että minun pitää tietää enemmän kuuluisasta sukulaisestani.

Dacre Stokerin ja Holtin kirjoittama Dracula the Un-Dead ilmestyi vuonna 2009. Tehdessään taustatyötä Stoker otti yhteyttä kaikkiin sukulaisiinsa, penkoi Bram Stokerin tavaroita, luki kirjoja ja otti yhteyttä Elizabeth Milleriin, joka on yksi maailman johtavista Dracula-tutkijoista. Kirjaan käytetty tutkimustyö teki myös Dacre Stokerista alan asiantuntijan.

Kuuluisaa sukulaistaan Dacre luonnehtii hyvin monimutkaiseksi ja ristiriitaiseksi hahmoksi. Ensimmäiset seitsemän elinvuottaan Abraham "Bram" Stoker vietti käytännössä kokonaan vuoteen omana tuntemattoman sairauden vuoksi.

– Uskon, että hänellä oli allerginen astma. Tutkimusteni mukaan hän toipui, kun he muuttivat muualle ja Bram lakkasi nukkumasta heinäpatjalla. Hänestä tuli mestariurheilija ja matematiikan opiskelija, mutta syvällä sisimmässään hän oli luova ihminen, joka ei päässyt toteuttamaan itseään. Nykyään häntä kutsuttaisiin velvollisuudentuntoiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat