Paikalliset

200 vuotta täyttävästä Finlaysonista uudistettu opaskirja

Työväenmuseo Werstas on julkaissut uudistetun laitoksen Finlaysonin tehdasaluetta esittelevästä opaskirjasta. Edellinen painos myytiin loppuun ja uudelle painokselle on ollut jatkuvasti kysyntää.

Opaskirja kertoo Tampereen keskustassa sijaitsevan historiallisen tehdasalueen vaiheista ja nykypäivästä.

Edelliseen painokseen verrattuna oppaassa on nyt enemmän puuvillatehtaan työntekijöiden kokemuksia ja ihmisten muistoja, joita on ammennettu muun muassa työväenmuseon oman muistitietokeruun tuloksista. Kirjan sivuilla esimerkiksi ensimmäisen työpäivän tunnelmistaan kertovat niin kirjailija Väinö Linna kuin 1910-luvulla työuransa aloittanut kehrääjäkin.

Runsasta kuvitusta on ajanmukaistettu ja kirjaa on laajennettu sivumäärältäänkin peräti 80 sivun verran 240-sivuiseksi.

Ensi vuonna 200 vuotta täyttävä Finlaysonin puuvillatehdas toimi Tammerkosken rannalla sijaitsevalla tehdasalueella vuosina 1820–1995.

Tehdas jäi perustajansa, skotlantilaisen James Finlaysonin aikana pieneksi kehräämöksi, mutta kasvoi seuraavien omistajien aikana Suomen ensimmäiseksi suuryritykseksi. Tehtaassa työskenteli enimmillään noin 3300 ihmistä, heistä suurin osa oli naisia. Kankaita valmistettiin aluksi Pietarin markkinoille, mutta jo 1800-luvun puolivälistä lähtien flanellit ja muut kankaat myytiin pääosin Suomessa.

Finlaysonia sanottiin 1800-luvulla kaupungiksi kaupungin sisällä, koska tehtaalla oli muun muassa oma kirkko, koulu ja sairaala. Tiivis yhteisöllisyys oli tehtaalaisten todellisuutta aina 1900-luvun loppupuolelle saakka ja loi hedelmällisen maaperän myös omintakeiselle työpaikkakulttuurille liikanimineen ja kaskuperinteineen. Erityisesti tehtaassa työskennelleillä miehillä oli lisänimet, mutta myös osastot ja rakennukset saivat kansan suussa omat nimensä, kuten Seelanti tai Siperia.

Tekstiilituotanto alueella päättyi vaiheittain 1980-luvulta 1990-luvun puoliväliin mennessä. Nykyään Finlaysonin alueella on jälleen noin 3000 ihmistä töissä, mutta työnantajia on noin sata eri aloilta. Työväenmuseo Werstas on toiminut alueella vuodesta 1993 lähtien. Suurin osa vanhoista tehdasrakennuksista on säilytetty ja alueella onkin nähtävissä monipuolisesti eri aikojen rakennuskantaa.

Vuonna 1837 valmistunut Kuusvooninkinen on kansainvälisestikin merkittävä teollistumisen ajan muistomerkki, sillä se on säilynyt sekä ulkoa että sisältä alkuperäisen kaltaisena. Alueelta löytyy monia muitakin kiinnostavia kohteita, kuten aikoinaan koko Pohjoismaiden suurin tehdashalli Plevna, jossa syttyi pysyvä sähkövalaistus ensimmäisenä Suomessa. Kirja ulottaa katseensa myös varsinaisen tehdasalueen rajamaille, mistä esitellään tehtaan omistajien maailmaan kuuluneet palatsit puistoineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Skeittilautakanteleet ja kierrätysnahkaeläinveistokset tulevat – Finlayson Art Area julkisti enimmäiset taiteilijakiinnitykset13.3.2019 15.41
Finlayson Art Area tulee taas – Näyttelyt avautuvat perjantaina ja ovat avoinna yleisölle kesän loppuun asti7.6.2018 12.00
Finlayson Art Area avautuu perjantaina! – Yleisö on maalannut katuja, ja lehmäkin on laskeutunut kohteeseen7.6.2017 14.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat