Puheenaihe

Tätä et tiennyt juuston ilmastovaikutuksista – Kuluttaja-lehti kertoo uudet luvut

Armando Costa Cabral hoitaa juustoharkot hihnalle juustolassa.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Juustoa on aiemmin pidetty ilmastovaikutuksiltaan lähes yhtä pahana kuin naudanlihaa. Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan tieto juuston ilmastohaitoista on vanhentunutta.

Juuston tuotanto on Kuluttajan mukaan tehostunut selvästi viime vuosikymmenistä, koska valmistuksen sivutuotteena syntyvää heraa pystytään hyödyntämään monissa elintarvikkeissa.

Juuston syöminen ei silti ole varsinainen ilmastoteko. Juuston päästöt ovat uusilla arvioillakin samaa luokkaa kuin sianlihan ja huikeasti suuremmat kuin kasvisten.

Mitä enemmän maitoa juustoon käytetään, sitä isommat sen ilmastovaikutukset ovat. Koviin juustoihin kuluu enemmän maitoa kuin pehmeisiin. Kovia juustoja myös kypsytetään pidempään kuin pehmeitä, mistä tulee lisää päästöjä.

Myös sillä on vaikutusta, mistä eläimestä juustoon käytettävä maito on peräisin. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tutkimuksen mukaan lampaan- ja vuohenmaitolitran hiilijalanjälki voi olla kaksin- tai kolminkertainen verrattuna lehmänmaitolitraan.

Raejuusto ja levitettävä pehmeä tuorejuusto ovat muita juustoja ekologisempia. Ne ovatkin kermajuustoja parempi vaihtoehto joka-aamuisiksi leivänpäällisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat