Puheenaihe

Sipilä soten ja hallituksen kaatumisesta: "Valtava pettymys – Suomi ei voi jatkaa näin"

Presidentti Sauli Niinistö otti vastaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ojentaman hallituksen eronpyynnön tiistaina.

Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on jättänyt eronpyyntönsä tasavallan presidentille tänään kello 10.00 – vajaata tuntia myöhemmin Sipilä piti tiedotustilaisuuden, jossa hän ruoti hallituksen kaatumiseen johtaneita syitä ja seurauksia.

– Kyllä sote-ratkaisun kaatuminen oli minulle valtava pettymys. Olen periaatteen mies ja minun periaatteeni on se, että toimin tulos tai ulos -periaatteella, Sipilä kertoi.

– Olen tullut politiikkaan laittamaan Suomea kuntoon, koska suomalaisille on saatava töitä ja Suomen holtiton velkaantuminen on taitettava. 

Sipilän mukaan hallituksen neljä viidestä tärkeimmästä hankkeesta toteutui, mutta sote-ratkaisu oli se, joka ei toteutunut.

Hän myös muistutti, että edellinen sote-ratkaisu kaatui lähes päivälleen neljä vuotta aiemmin.

– Kyllä viime päivien tapahtumat olivat tarkkaan eduskunnan tiedossa. Meillä ei kerta kaikkiaan ollut edellytyksiä viedä sotea loppuun saakka.

Sipilän hallitus jatkaa tästä eteenpäin toimitusministeristönä. Se merkitsee sitä, että jo käsittelyssä olleet lakimuutokset viedään eteenpäin, mutta uusia lakeja ei oteta käsittelyyn.

Pääministerin mukaan toimitusministeristönä jatkaminen olisi tässä tilanteessa ainoa ratkaisu – olisipa vaaleihin ollut sitten lyhyempi tai pidempi aika.

Sipilä antoi ymmärtää, että eroratkaisu kypsyi vähitellen ja lopulta päätös oli henkilökohtainen.

– Tämän olen sanonut monta kertaa ääneen, eikä tämä yllätys hallituskumppaneille ollut. Keskustelin presidentin kanssa eilen illalla ja tänään hallituskumppaneiden kanssa.

– Aamun keskustelusta ymmärsin, että he ymmärsivät sen, miksi olen mielestäni pakotettu toimimaan tällä tavalla.

Tiedotustilaisuudessa Sipilä aloitti myös jo valmistautumisen tuleviin vaaleihin korostamalla, että sote-uudistus on saatava Suomeen.

– Nyt uudistus viivästyy. Kuntien ulkoistukset tulevat lisääntymään. Kuntien riskit kiinteistöistä kasvavat. Kuntien kyky selvitä palveluista heikkenee radikaalisti, Sipilä luki madonlukuja.

Hän penäsi vastuuseen sekä soten puolustajia että kriitikoita.

– Kaikkien puolueiden eduskunnassa on kannettava vastuu. Mikäli puolueet niin kokevat, olen valmis kutsumaan puolueet pyöreän pöydän ääreen.

Sipilä arvioi myös, että keskustan tarjoama maakuntamalli olisi saanut tuen perustuslakivaliokunnassa, jonne uudistus lopulta kilpistyi.

– Maakuntapohjaisuus on tullut jäädäkseen. Keskustan malli on nopeiten uudistukseen taipuva. 

– Ratkaisuni olisi ollut sama, vaikka vaaleihin olisi ollut lyhyempi tai pidempi aika. Suomi ei voi jatkaa näin. Uudistuksia pitää pystyä tekemään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ylen haastattelema Antti Rinne: "Outo ratkaisu"– Halla-aho: "Puolitoista vuotta liian myöhään" 8.3.2019 11.21
Haavisto: Sote-uudistuksen toteuttaminen seuraavan hallituksen tehtävä8.3.2019 10.51
Antti Rinteen hellimä hallituspohja näyttää hataralta – Asiantuntija: Suomi sairastumassa Ruotsin tautiin7.3.2019 15.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat