Tyyliä ja tuunausta: Kokeile syksyn viimaan turbaania

Turbaanin voi koristella esimerkiksi hiusruusuilla tai vaikkapa rintaneulalla. Vain mielikuvitus on rajana.

Vaikka lämpimämpiä päiviäkin on vielä riittänyt, alkaa pikkuhiljaa olla aika valmistautua talveen.

Väillä tuntuu hankalalta tasapainotella tyylin ja käytännöllisyyden välillä: on tärkeää pitää korvat ja pää lämpiminä, mutta perinteinen pipo ei houkuttelisi. Olen jo vuositolkulla kahlannut talvien läpi baskeri takaraivolla roikkuen, mutta siihen on tulossa pikkuhiljaa muutos. Olen löytänyt hatut.

Baskerimallinen huopahattu on pehmeä askel pois mukavuusalueelta, eikä 20-lukuhenkinen, kapealierinen clochékaan tunnu enää hullummalta. Pipoihmiselle turbaanihattu voisi tuoda piristystä pukeutumiseen. Turbaani tuli muotiin jo yli vuosi sitten, mutta se on vasta pikkuhiljaa rantautumassa tänne sisä-Suomeen.

Turbaania on käytetty Intiassa ja Lähi-Idässä jo satoja vuosia lähinnä käytännöllisistä syistä, mutta länsimaissa turbaani tuli muotiin ensimmäisen kerran 1910-luvulla Paul Poiret’n esittelemänä. Siitä lähtien turbaani on noussut pintaan säännöllisin väliajoin: 1940-luvulla, kun tehtaissa työskentelevät naiset sitoivat pitkät hiukset pois tieltä muodikkaaksi turbaaniksi kiedotun huivin avulla.

1950- ja 60-luvuilla turbaanista otettiin vaikutteita niin päivä- kuin iltapukeutumiseenkin, ja se saattoi olla vain pieni takaraivolla keikkuva hatuke tai suuri ja näyttävä, koristeellinen osa iltapukua. Vuonna 2010 Sinkkuelämää 2 -elokuvan itämaishenkinen puvustus teki turbaanista taas kauden muodikkaimman päähineen.

Näppärä virkkaa, neuloo tai ompelee turbaanin itse, mutta kiireinen kietaisee turbaanin vaikkapa kaulahuivista. Lopputulokseen vaikuttaa huivin koko ja paksuus.

Helpointa on aloittaa kapealla trikoohuivilla tai ohuella villahuivilla. Liukas pashmina-huivi on hieman hankalampi käsitellä. Leveämmällä huivilla saa hiukset kokonaan peittoon, kun taas kapeammalla lopputulos on pantamainen. Mahdollisuuksia on lukuisia: kokeile aloittaa kääriminen edestä tai takaa, kieputa, rullaa, solmi ja kääri. Kuvan turbaani on kiedottu ohuesta langasta neulotusta villahuivista.

vintagefollies.blogspot.com