Paikalliset

Tampereen kaupunginkirjastoon on tehty muutoksia laina-aikoihin

Marjo Rämö

Tampereen kaupunginkirjaston laina-aikoja uudistettiin tammi-helmikuussa. Vippi-aineiston laina-ajat pidennettiin jo vuoden alussa viikosta (7 vrk) kahteen viikkoon (14 vrk). Samalla Vippi-aineisto alkoi kellua muun aineiston tavoin eli Vipit jäävät lainattavaksi siihen kirjastoon, johon ne palautetaan.

Vippi-kokoelmaan hankitaan suosittuja uutuuskirjoja, pääasiassa aikuisten kaunokirjallisuutta ja tietokirjoista elämäkertoja, sekä lisäksi pääkirjaston musiikkiosastolle Vippi-cd-levyjä. Vippi-kokoelman tarkoituksena on tarjota asiakkaille kysytyintä uutuusaineistoa ilman varausjonoa.

– Vippi-kokoelma palkitsee uutuuksilla niitä asiakkaita, jotka tulevat kirjastoon, sillä Vippi-aineistoa ei voi varata eikä uusia. Nopean kierron takaa myös Vippien normaalia suurempi myöhästymismaksu, joka on 50 senttiä per päivä, kokoelmapäällikkö Maarit Helén sanoo.

Asiakkailta on tullut paljon kiitosta muutoksesta. Pidentyneen laina-ajan vuoksi Vippi-hyllyissä on ollut aiempaa väljempää, mutta tilanne ei jääne pysyväksi.

– Olemme alkaneet tilata Vippi-kirjoista aiempaa isompia kappalemääriä, mikä tasaa kellutuksen ja pitemmän laina-ajan tuomia vaikutuksia. Tavoitteena on, että pidemmästä laina-ajasta huolimatta Vippejä olisi yhä hyvin asiakkaiden lainattavana kaikissa kirjastoissamme.

Vippien laina-aikojen pidentämisen jälkeen myös muita Tampereen kaupunginkirjaston laina-aikoja on yhtenäistetty. Aiemmin Vippien lisäksi osa suosituista uutuuskirjoista oli lainattavana kahden viikon laina-ajalla, jotta aineiston kiertoa pystyttiin nopeuttamaan. Näistä "nopeakiertoisista" on nyt luovuttu Vippien laina-ajan pidentämisen jälkeen, ja jatkossa muut kuin Vippi-kirjat lainataan normaalilla 28 vuorokauden laina-ajalla.

Poikkeuksena neljän viikon laina-ajasta ovat Vippien lisäksi aikakauslehdet, dvd- ja Blu-ray-levyt (elokuvat, tv-sarjat, dokumenttielokuvat ja tieto-dvd:t) sekä konsolipelit, joiden kaikkien laina-aika on nyt 14 vrk. Myös näiden aineistolajien laina-aikoja on yhdenmukaistettu, sillä aiemmin dvd- ja Blu-ray-levyissä ja konsolipeleissä oli kahta erilaista laina-aikaa.

Kaikilla laina-aikamuutoksilla on pyritty selkiyttämään kirjaston laina-aikakäytäntöjä ja vähentämään manuaalista laina-aikojen muuttamiseen liittyvää työtä kirjastossa. Lisäksi monet asiakkaat pitivät Vippien aiempaa vain viikon laina-aikaa liian lyhyenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat