Puheenaihe

HS: Attendon upouusi hoivakoti määrättiin suljettavaksi – viranomaiset tutkivat 6 kuoleman syytä

Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä / Arkisto

Aluehallintovirasto on määrännyt Alavudella toimivan Attendon Pelimanni-hoivakodin suljettavaksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Hoivakoti on avattu vasta tammikuussa ja siellä on kuollut HS:n saamien tietojen mukaan kuusi asukasta. Avi teki Pelimanniin torstaina yllätystarkistuksen, jonka aikana heräsi niin paljon kysymyksiä muun muassa kuolinpäivistä, että tapauksien syyt päätettiin selvittää. 

Aluehallintoviraston mukaan  Attendon hoivakodin ”toiminta ei vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja toimintayksikön asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan.”

Pelimannissa on ollut ongelmia myös ruokahuollossa. HS:n mukaan hoitajat ovat joutuneet hankkimaan vanhuksille valmisruokaa S-marketista.

Pelimannissa on 45 tehostetun palveluasumisen asukaspaikkaa ja 20 kevyemmän palveluasumisen asukaspaikkaa. 

HS kertoo, että hoitajamitoitus Pelimannissa on tehostetun palveluasumisen osalta 0,65. Kevyemmän palveluasumisen osalta mitoitus on 0,30.

Avin tekemän tarkastuksen aikana eräs hoitaja kertoi, etteivät he ehdi tehdä kuin välttämättömät tehtävät. Esimerkiksi ulkoiluun ei jää aikaa.

Attendo ei ole kommentoinut väitteitä HS:lle, mutta viestineensä "suhtautuvan tarkastuksiin vakavasti". Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen on kertonut viranomaisille, että toimenpiteet asioiden parantamiseksi on aloitettu.

Hoivakotien ongelmat ovat olleet Suomessa suuri puheenaihe sen jälkeen, kun Esperi Caren yksikkö Kristiinankaupungissa suljettiin tammikuun lopussa. Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi nopeasti tapauksien tultua ilmi.

Attendon hoivakodeissa on epäilty laiminlyöntejä myös pääkaupunkiseudulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin kohuttu Esperi-pomo Marja Aarnio-Isohanni tienaa – 2 vuodessa yli 6 330 000 euron tulot28.1.2019 09.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat