Paikalliset

Aurojen tekemät lumivallit piinaavat vanhuksia: "Omat voimat eivät riitä raskaiden töiden tekemiseen"

Aurausvallit kuumentavat tunteita erityisesti vanhemman väen keskuudessa.

Vanhusneuvoston Lauri Lepistö sanoo lumivallien olevan erityinen ongelma iäkkäille yksinasujille.

Joonas Alanne

Aura-autojen jättämät lumivallit omakotitalojen pihaliittymissä ärsyttävät asukkaita Tampereella.

Asukkaat joutuvat raskaisiin lumitöihin päästäkseen pois omalta pihaltaan.

Erityisen ongelman tiiviit ja painavat lumivallit muodostavat ikäihmisille.

Vanhusneuvoston jäsen Lauri Lepistö kertoo, että asiasta on riittänyt puhetta omakotitaloalueella.

– Täällä asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat tuskastelleet asiaa. Erityisesti asia koskettaa yksinasuvia, joiden omat voimat eivät enää riitä raskaiden lumitöiden tekemiseen.

Lepistö itse asuu pienessä rivitaloyhtiössä. Lumivallit ovat hänenkin pihaliittymässään tuttu ongelma. Joskus ne ovat oikeinkin korkeita riippuen kohdasta ja sataneen lumen määrästä.

– Se liittymä on myös pelastustie, jonka pitäisi olla auki jos vaikka ambulanssia tarvitaan.

Lumitöiden tiedetään aiheuttavan rasitusta selälle ja sydämelle.

– Ihmiset eivät jaksa tehdä niitä ja ovat pyytäneet nuorisoa apuun, mutta hekään eivät aina ehdi. Se on iso ongelma, sanoo Lepistö.

Hänen mukaansa osa asukkaista kokee lumivallien jättämisen liittymiin jopa kiusantekona.

– Jotkut ovat ihmetelleet, että mistä sitä kiinteistöveroa maksetaan. Toiset taas ovat sanoneet, että voisivat maksaa pienen lisämaksun siitä, että ne vallit siirretään sivuun liittymästä. Kun koneet ovat tänä päivänä käytössä niin niiden vallien sivuun työntämisen ei pitäisi olla iso homma, mutta tietenkin siihen kuluu aikaa, sanoo Lepistö.

Tampereen rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen pitää lumivalleja ikävänä asiana ja sanoo ymmärtävänsä asukkaiden tuskastumista.

– Kun lämpötila on mennyt nollan tuntumaan niin se vallihan on pahimmillaan raskas ja jos se vielä sattuu jäätymään, niin sen poistaminen tonttiliittymästä on kova työ, kertaa Tietäväinen.

Kaupunki tilaa aurauspalvelut useilta urakoitsijoilta. Aurojen jättämistä lumivalleista on puhuttu myös heidän kanssaan.

– Olemme antaneet urakoitsijoillemme ohjeeksi, että jos se vain suinkin on mahdollista niin yrittävät lieventää sitä aurausvallia työteknisin keinoin. Niiden jättäminen ei ole itsetarkoituksellista.

Tietäväinen ei kuitenkaan usko, että ongelmaan olisi olemassa yksinkertaista ratkaisua. Pohjimmiltaan kyse on kaluston ja henkilökunnan rajallisuudesta.

– Pääpainona on ajoratojen avaaminen ja silloin niistä tonttiliittymistä voidaan mennä lujaakin ohi. Jos kaikki tonttiliittymät putsattaisiin huolella niin se hidastaisi merkittävästi koko katuverkoston auraamista. Lain mukaan aurausvallin poistaminen tontinliittymästä kuuluu kiinteistönomistajan tehtäviin, mutta siitä huolimatta kaupunki on pyrkinyt minimoimaan ongelmia.

Talvi on ollut poikkeuksellisen luminen. Kaluston määrä on mitoitettu väyläkohtaisesti.

– Koko kalusto on tässä ollut työllistettynä. Tällaisen lumisateen jälkeen katujen siivoukseen kuluu karkeasti ottaen viikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat