Paikalliset

Nelinkertainen olympiavoittaja, siviilielämän hapuilija ja hetken aikaa myös Tampereen-vävypoika – Tästä kaikesta Matti Nykänen muistetaan, katso videot

Mies uransa huipulla, liitelemässä ilmojen halki. Matti Nykäsen kolme olympiakultaa noteerattiin aikoinaan laajalti muun muassa postimerkeissä.

Wikimedia Commons

Kaikkien aikojen suomalainen mäkihyppääjä. Mies, jonka siviilielämä ei välttämättä joka käänteessään kestänyt kriittistä tarkastelua. Keikkaileva ja levyttävä laulaja ja esiintyjä.

Nuo kaikki määritelmät sopivat heinäkuussa 1963 syntyneeseen Matti Nykäseen, joka siirtyi ajasta ikuisuuteen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Miehen urheilu-uralle mäkihypyssä ei löydy monia vastineita: neljä olympiakultaa ja viisi aikuisten MM-kultaa puhuvat puolestaan. Tämän lisäksi Nykänen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon kahdesti ja maailmancupin yhteensä neljä kertaa.

Erityinen kruunu Nykäsen urheilu-uralle asettui Calgaryn olympialaisiin helmikuussa 1988, jolloin mies voitti kaksi henkilökohtaista kilpailua ja edusti luonnollisesti Suomen joukkuetta myös joukkuemäen kilpailussa.

Mäkiuran aikana alkoi kehittyä jo vaikeuksia, jotka liittyivät keskeisesti alkoholiin. Nykäsellä oli tekemistä elämänhallinnan kanssa, ja tämän ominaisuuden heijastumista luettiin tiiviisti jo 1980-luvun lehdistä. Vuoteen 1991 mennessä Nykänen oli ollut naimisissa kaksi kertaa.

Vuonna 1992 Nykänen julkaisi ensimmäisen levynsä, joka kantoi nimeä Yllätysten yö. Se myi kultalevyyn oikeuttavan määrän erittäin nopeassa ajassa. Tämän jälkeen Nykänen julkaisi kaksi albumia: levyn Samurai vuonna 1993 ja levyn Ehkä otin, ehkä en vuonna 2006.

Nykäsen elämää vaikeutti osaltaan myös diagnosoitu ylivilkkaus sekä keskittymiskykyyn vaikuttava ADHD. Mies antoi aiheesta laajan haastattelun Ilta-Sanomille vuonna 2004.

Nykäsen neljäs avioliitto toi mäkihyppääjän asumaan myös Tampereelle. Nykänen oli naimisissa Mervi Tapolan kanssa vuosina 2001–2003 ja uudemman kerran 2004–2010. Pariskunta tutustui vuonna 1999.

Avioliitto oli erittäin julkinen ja sen käänteistä luettiin paljon iltapäivälehtien sivuilta. Pariskunta erosi vuonna 2010. Elokuussa 2010 Nykänen tuomittiin vaimonsa pahoinpitelystä vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Ensimmäistä kertaa Nykänen tuomittiin kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomaan vankeuteen lokakuussa 2004, kun hän sai tuomion tuttavansa tapon yrityksestä Nokian Tottijärvellä.

Matti Nykäseltä diagnosoitiin diabetes syksyllä 2018. Nykäsellä on kolme lasta, jotka ovat kaikki täysi-ikäisiä.

Uutista päivitetty 4.2.2019 kello 9.12: Täsmennetty otsikkoa, Matti Nykänen voitti olympiakullan neljä kertaa.

Tästä linkistä voit lukea kertauksen siitä, mitä kaikkea Matti Nykäsen elämä oikein piti sisällään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat