Paikalliset

Kissaliiton puheenjohtaja penää omistajilta vastuuta lemmikistään – Käytti 1000 euroa eläinlääkäriin, kun kissa söi joululahjanarua: "Aina voi sattua yllätyksiä"

Kissaliiton puheenjohtaja haluaa, että lemmikkejä arvostettaisiin nykyistä enemmän.

Kissaliiton puheenjohtaja Veikko Saarela ja näyttelykunnossa oleva Bella-kissa.

Joonas Alanne

Suomen Kissaliiton puheenjohtaja Veikko Saarela omistaa tällä hetkellä 8 persialaiskissaa.

Hän muistaa omistaneensa joskus norjalaisen metsäkissan, mutta ihastuneensa sitten persialaisiin nähtyään sellaisen ensimmäistä kertaa kissanäyttelyssä Oulussa.

– Jotenkin minua miellyttää, että persialainen on niin kaunis ja lempeäluonteinen, suloinen naamaltaan. Se on terve rotu, jonka edustajat elävät kovin pitkään. Vanhin kissani on jo 15-vuotias.

Saarela sanoo pitävänsä kaikista eläimistä, mutta jotenkin kissa on aina tuntunut hänestä sopivimmalta.

– Kissa miellyttää monia ihmisiä siksi, että se on itsenäinen ja sen luottamus, arvostus ja rakkaus täytyy jotenkin ansaita. Kaupunkilemmikkinä se on ihanteellinen, kertoo Saarela.

Hän suhtautuu harrastukseensa vakavasti. Olohuone on täynnä palkintoja, joista osa ei ole edes mahtunut hyllyyn. Kissojen leluja lojuu lattialla ja pihalla on niille rakennettu ulkotarha, jossa kissoja voi pitää joskus kesällä.

– Olen sitä mieltä, että ihmisten pitäisi harkita kissan ottamista. Niitä ei pidä ottaa liikaa tai liian tiuhaan, koska ne elävät todella pitkään. Se myös maksaa. Vaikka eläin olisi kuinka terve niin aina voi sattua yllätyksiä.

Hän kertoo käyttäneensä vastikään 1000 euroa eläinlääkäriin, kun yksi kissoista oli syönyt joululahjanarua, joka olisi voinut tukkia sen suoliston.

– Mutta se on vain esimerkki. Kaikkea voi sattua ja omistajana olen vastuussa lemmikistäni.

Saarela on palkittu monta kertaa Vuoden kasvattajana. Harrastuksen kautta hän päätyi mukaan myös Kissaliiton toimintaan.

– Aina välillä kysyn itseltäni, että miten jaksan vuodesta toiseen matkustaa ja istua kokouksissa, mutta kai se johtuu siitä, että koen tällä tavalla voivani vaikuttaa kissan asioihin tässä yhteiskunnassa. Kissaliitossa on esimerkiksi tehty viime vuosina paljon työtä eläinten hyvinvointilain eteen, sanoo Saarela.

Lakiin on tulossa pakollinen tunnistemerkintä koirille mutta Saarela haluaisi sen myös kissoille.

– Se nostaa lemmikin arvostusta. Villikissapopulaatiot toivottavasti joskus tästä maasta häviävät ja yhteiskunnallekin tulisi siitä säästöjä, kun löytöeläimelle löytyisi aina omistaja.

Eläinten kaltoinkohtelua hän ei hyväksy.

– Pidämme itseämme sivistysyhteiskuntana mutta kuitenkin pidämme lemmikkejä noin huonosti. Eläinsuojeluyhdistykset keräävät vuosittain talteen noin 20 000 kissaa, ja niistä joillekin löytyy koti ja joillekin ei.

Korjattu 1.2. kello 9.54. Vuoden kasvattajaa ei valita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat