Paikalliset

Tampere aloittaa vihdoin vieraspysäköintikokeilun – Mahdollistaa tietyillä alueilla yli nelituntisen kadunvarsipysäköinnin

Käykö sinun luonasi pitkämatkalaisia kylässä? Tampere aloittaa joillakin alueilla vieraspysäköintikokeilun, jonka pitäisi helpottaa erityisesti heidän elämäänsä.

Pekka Ruissalo

Vieraspysäköintilupamenettelyn kokeilu aloitetaan tammikuun aikana pysäköintitunnusten F, G, J ja K alueilla.

Vieraspysäköintilupa on pysäköintilupa, jota alueen asukas voi hakea luonaan vierailevalle henkilölle vuorokauden ajaksi. Luvan hinta on viisi euroa.

Pysäköintitunnukset tarkoittavat Pyynikkiä (F), Onkiniemeä (G), Kalevaa (J) ja Amurin länsiosaa (K).

Kokeiluaikana on tarkoitus muun muassa seurata, kuinka pysäköintipaikat kokeilualueilla riittävät.

Vieraspysäköinnille on ollut tarvetta, koska kyseisiltä alueilta ei löydy pysäköintilaitoksia tai kadunvarsipaikkoja, jotka mahdollistaisivat pysäköinnin yli neljän tunnin ajaksi.

– Vaihtoehtona on ollut aiemmin vain pysäköidä kiekolla tai pysäköintitunnuksella. Kiekon aikarajaksi määrättiin 4 tuntia, jonka aikana ehtii tekemään tavanomaisia kyläilyjä tai palveluvierailuja. Samalla kuitenkin huomattiin, että se on joillekin käyttäjille liian lyhyt. Esimerkiksi Amurissa asuu paljon iäkästä väkeä, joiden luona vierailee pitkänkin matkan takaa lapsia ja lapsenlapsia, jotka saattavat kyläillä useita päiviä, selittää kaupungin liikenneinsinööri Katja Seimelä.

Seimelän mukaan oikeastaan kaikkialta muualta keskustan alueelta löytyy kohtuullisen kävelymatkan päästä vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat pidempiaikaisen pysäköimisen.

– Kokeiluun on lähdetty toiminnallisista lähtökohdista. Olisihan se hankalaa, jos joku Amurissa vieraileva joutuisi jättämään autonsa keskustan pysäköintilaitokseen kylässä käydessään, sanoo Seimelä.

Tästä syystä kaupungin tavoitteena ei ole myöskään laajentaa vieraspysäköintiä vaan pitkällä aikavälillä luopua siitä kokonaan kun kokeilualueillekin valmistuu pysäköintilaitoksia.

Pientä hämmennystä asiakaskunnassa on herättänyt se, ettei vieras voi ostaa itse itselleen vieraspysäköintilupaa. Tämä johtuu siitä, että lipun ostavan asukkaan pitää ostotapahtuman yhteydessä tunnistautua Suomi.fi-palvelussa alueen asukkaaksi.

Tunnistautuminen on pakollista myös asukaspysäköintilupaa hakiessa. Näin varmistetaan, ettei kuka tahansa alueella asioiva voi kikkailla itselleen pitkää pysäköintioikeutta.

– Se on nimenomaan alueen asukkaille ja heidän vierailleen tarkoitettu palvelu.

Teknisten haasteiden vuoksi jo aloitettu kokeilu jouduttiin marraskuussa jättämään kesken. Ongelmat liittyivät lähinnä tunnistautumiseen.

– Kun kokeilu lähti teoriassa liikkeelle marraskuun alussa, meillä ei ollut vielä Suomi.fi-palvelua käytössä. Se ei lähtenyt toimimaan kuten olisimme halunneet, kertoo Seimelä.

– Käytännössä vieraiden ja asukkaiden olisi pitänyt käydä Frenckelin palvelupisteellä tunnistautumassa, kun he olivat menossa kylään. Se tuntui kankealta, joten päätimme lykätä aloittamista.

Näin se toimii

Vieraspysäköintitunnuksen voi lunastaa asukaspysäköintitunnusten F, G, J ja K alueen asukas.

Lupa voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, mopoautolle tai enintään 3 500 kg:n painoiselle erikoisautolle tai moottoripyörälle.

Lupa liitetään yhteen (1) rekisteritunnukseen.

Vieraslupa on voimassa 24 h.

Asukkaat voivat lunastaa yhden vieraspysäköintiluvan päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat