Paikalliset

"Ei ollut ajatusta, että loppuelämä olisi rockia" – Näin Mikko Saarela ajatteli elämästään kesällä 2016

Mikko Saarela nähtiin lavalla Eppu Normaalin juhlakeikalla elokuussa 2016 Ratinassa. Mies oli ylpeä vanhan bändinsä saavutuksista suomirockissa.

Pekka Ruissalo

Eletään vuotta 1976 Ylöjärvellä. 18-vuotias Mikko Saarela soittaa juuri aloittaneen Eppu Normaali-yhtyeen basistina. Miehellä on musiikillista uskottavuutta ennestäänkin, sillä mies tunnetaan koulustaan "oppilaitoksen parhaana tiskijukkana".

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Saarela seuraa touhua ja tohinaa Tampereen Ratinan stadionilla. Taustalla on jättimäinen VIP-tila, joka on rakennettu viikon mittaan Ratinan suvantoon. Meininki on hyvin paljon erilaista kuin nuoruuden Pirkanmaalla.

– Jos tällaista skenaariota olisi joku esittänyt silloin, sille olisi aivan varmasti naureskeltu. Kukaan ei olisi sellaiseen uskonut, Saarela pohtii.

Vaatimattomien maalaispoikien elämää ja bänditoimintaa määritteli kuitenkin kovan luokan itsetunto. Bändin kanssa oltiin tosissaan ja tärkeintä oli ennen kaikkea erittäin kova keikkameininki.

– Silloin vedettiin täysillä.

Saarelasta on jäänyt jälkipolville Youtube-muisto, jossa mies antaa kaikkensa keikalla Särkänniemessä kesällä 1978. Taltiointi biisistä Jee jee sisältää erittäin vimmaista bassonsoittoa, josta tulee mielikuvia Iron Maidenin Steve Harriksen soittotapaan asti.

– Siitä ei ole paljon jäänyt talteen. On tuo biisi ja sitten Rääväsuita ei haluta Suomeen.

Tuo mainittu biisi on Saarelan sanoittama. Sanoittajana mies jatkoi vielä senkin jälkeen, kun lopetti Eppu Normaalissa basistina 1970-luvun lopulla.

Sittemmin Saarelan motivaatio rockelämään lopahti, ja ennen kaikkea lopahti jaksaminen. Keikkailu olisi vaatinut kellon ympäri elämistä, ja sitä Saarela ei jaksanut. Tästä muutoksesta seurasi se, että laulaja Martti Syrjä alkoi tehdä tekstejä. Lopputulos on suomalaista rockhistoriaa.

– Ei ollut ajatusta, että loppuelämä olisi rockia. Pojat valitsivat toisin, ja hyvä niin.

Nyt Saarela työskentelee pääkaupunkiseudulla luokanopettajana. Eppu Normaalin jälkeen Saarela teki jokusia piipahduksia musiikin maailmassa, mutta huomasi saman kuin Eppu Normaalin kanssa: päätoimisesti jaksaminen ei vain riitä.

– Hyvä, että pojat valitsivat toisin. Kun nyt seuraa bändiä, repertuaari on aikamoinen. Se myös selittää bändin suosion. Nykyisin he ovat valinneet biisit kovan rockmeiningin sijaan, ja lavalla se toimii hyvin ja luontevasti.

Ennen kaikkea Saarela näkee Eppu Normaalin menestyksen salaisuudeksi kahden veljeksen lahjakkuuden.

– Kova lahjakkuus ja tinkimätön rehellisyys. Korvia ei ole arvostelulle lotkautettu. Se on siivittänyt siihen, missä pojat nyt ovat.

Uskooko Saarela, että Eppu Normaalilta nähdään vielä 50-vuotiskeikka? Silloin esimerkiksi kitaristi Mikko "Pantse" Syrjä olisi mies parhaassa iässä, 69-vuotias.

– Mikä ettei. Aku (yhtyeen rumpali) vasta nuori poika onkin, hän on nyt 57-vuotias.

Tämä juttu on julkaistu Tamperelaisessa elokuussa 2016.

 

Näin Eppu Normaali muisti menehtynyttä perustajajäsentään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat