Paikalliset

Kauan odotettu Iron Sky selätti vaikeudet

ELOKUVA Tamperelaistaustaisen ohjaaja Timo Vuorensolan haaveena on edelleen luoda nimikkeen ympärille suuri tuoteperhe.

Uudessa Iron Sky -elokuvassa vilisee muun muassa kuunatseja. Elokuvan tuotanto kesti lopulta yhteensä viisi vuotta.

Tämän elokuvan piti valmistua jo huomattavasti aiemmin. Ei kuitenkaan valmistunut. Kuvaukset olivat jo käytännössä valmiit, kun ensimmäinen haaste iski.

Kyseessä on kauan odotettu sci fi-henkinen seikkailu Iron Sky: The Coming Race. Ensimmäisenä tekijät huomasivat, että efektibudjetti on loppu. Kun käsikirjoitukseen oli sisällytetty hiukan Indiana Jones-tyyppinen seikkailu maailman ytimessä, maapallo jossa ihmisten määrä alkaa huveta ja haasteita tuovat esimerkiksi dinosaurukset, ei efektibudjetin loppumista tervehditty varsinaisesti suurella ilolla.

Elokuvan ensimmäiset maistiaiset oli julkaistu jo joulukuussa 2014.

– Sittenhän siinä tosiaan tapahtui kaikennäköistä. Lopulta yksi rahoittajakin lähti pois, ja talousvaikeudet pahenivat tietysti entisestään sitä myötä. Sitten olimme markkinaoikeudessakin, muistelee tuottaja Tero Kaukomaa.

Viiden vuoden ja moninaisten vaiheiden jälkeen ollaan lopulta tilanteessa, jossa elokuva on valmis ja tulee ensi-iltaan. Suomen ja maailman ensi-ilta on keskiviikkona 16. tammikuuta.

– Leffa on valmis ja olemme nyt tyytyväisiä. Budjetti on 20 miljoonaa euroa, ja odotamme maailmanlaajuisesti miljoonayleisöä, Kaukomaa sanoo.

Kyseessä on nyt siis toinen Iron Sky -elokuva. Budjetit ovat levityksen ja tavoitteiden mukana kasvaneet. Toki ensimmäisen Iron Sky-elokuvan budjettikin oli jo kahdeksan miljoonaa euroa.

Elokuvan tamperelaislähtöinen isä ja ohjaaja Timo Vuorensola sanoo, että tuotannon ja brändin osalta tavoitteet ovat edelleen kaukana vaatimattomista.

– Eihän se ihan suunniteltu juttu ollut, että tämän tuotanto kestäisi näinkin kauan. Se ei kuitenkaan ole tavoitteita tai visioita muuttaneet. Kyllä me siitä lähdemme, että tämän brändin ympärille kehkeytyisi valtava, kokonaisvaltainen tuoteperhe. On toisaalta elokuvia, mutta sitten myös oheistuotteita ja kaikkea vastaavaa, Vuorensola visioi.

Tampereelta lähtöisin oleva ohjaaja on ajan kuluessa muuttanut Helsinkiin ja Lauttasaareen. Siellä hän asuu yhdessä vaimonsa kanssa.

– Tampereella tulee yhä käytyä ja asioitua säännöllisesti. Täällä on kuitenkin niin paljon läheisiä ja ystäviä.

Iron Sky

Tieteiskomediaelokuva, jonka ensimmäinen osa julkaistiin huhtikuussa 2012.

Toisen elokuvan valmistuminen venähti lopulta viidellä vuodella: The Coming Race saa ensi-iltansa keskiviikkona 16. tammikuuta.

Se tulee levitykseen niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Elokuvan pääosissa nähdään muun muassa Vladimir Putinia esittävä Kari Ketonen, jonka ensimmäiset tanssivideot elokuvaan liittyen julkaistiin jo joulukuussa 2014.

Tuottaja Tero Kaukomaa kertoo, että uuden Iron Skyn budjetti on noin 20 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miksi uuden Iron Skyn valmistuminen kesti niin pitkään? – Näin vastaavat tuottaja ja ohjaaja, katso video10.1.2019 15.59
Kuunatsifanien pitkä odotus palkitaan pian – Uudesta Iron Skysta julkaistiin virallinen traileri27.12.2018 20.00
Iron Sky -ohjaaja pohtii jo kolmososaa: Natsien jälkeen Mars-kommunisteja1.1.2015 15.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat