Paikalliset

Syyttäjä: Paha velkaantuminen ajoi tamperelaismiehet huumekaupan ytimeen

Syyttäjän näkemys on, että pahat talousvaikeudet ajoivat kolme tamperelaismiestä kokaiinikaupan ytimeen. Asiaa alettiin käsitellä uudenvuodenaattona Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella.

Pekka Ruissalo

Kihlakunnansyyttäjä Antti Virtasen näkemys Tampereella alkaneen suuren huumausaineoikeudenkäynnin kolmesta pääsyytetystä ja heidän motiiveistaan lähteä mukaan on selkeä. Kaikkia ohjasi kokaiinikauppaan paha henkilökohtainen rahapula, toissijaisena syynä oli päihderiippuvuus.

Suurimman osan tästä käsityksestä ovat myös syytetyt itse vahvistaneet. Vielä on selvittämättä esimerkiksi se, mikä oli lopulta kolmikon keskinäisen yhteistyön taso.

Vuonna 1984 syntynyt, kokonaisuuden päätekijänä pidetty mies oli kärsinyt vuosien ajan pahasta päihdeongelmasta. Miehen hyvä ystävä, NHL-jääkiekkoilija Jori Lehterä kertoi tapauksen esitutkinnassa rahoittaneensa kertaalleen miehen päihdekuntoutuksen. Lehterä kertoi esitutkinnassa myös, että sosiaaliseksi ja mukavaksi kuvatun miehen kaveripiiriin kuuluu paljon urheilijoita ja mies on erittäin tuttu näky jääkiekkokatsomoissa. Muilla kaveripiirin urheilijoilla ei ole mitään tekemistä käsiteltävänä olevan asian kanssa.

Kallista elämää eläneelle miehelle oli tämän lisäksi kertynyt pahat ulosottovelat, kymmeniä tuhansia euroja. Mies eli työttömänä avopuolisonsa kanssa lähellä Tampereen ydinkeskustaa.

Mies oli Virtasen mukaan päätynyt sittemmin kimppaan toisen samanlaisen elämänkohtalon kanssa: vuonna 1993 syntynyt tamperelaismies oli yrittänyt pärjätä ravintolabisneksessä, mutta siinä oli käynyt huonosti. Miehen yritykselle kertyi nopeassa ajassa useita protesteja sekä muutama velkomustuomio. Tämä oli tuonut miehelle lähes 200 000 euron velat.

Mies kertoi esitutkinnassa tehneensä sekalaisia töitä alkuvuodesta 2018, mutta rahoittaneensa tämän jälkeen elämänsä kokaiini- ja huumekaupalla. Poliisilla on epäily, että samainen mies myös kauppasi kahdeksan kokaiinigrammaa Jori Lehterälle.

Kaksikko täydentyi vuonna 1993 syntyneellä miehellä, joka toi Suomeen ja pitkälti Pirkanmaan alueelle ulkomailta lähes kaksi kiloa kokaiinia. Rahaa laittomalla bisneksellä tuli alkuvuoden 2018 aikana runsaasti: syyttäjän mukaan kolmikko ansaitsi huumekaupalla yhteensä 262 800 euroa. Rahaa laitettiin myös saman tien haisemaan: summalla ostettiin muun muassa useampi vesijetti.

Silmukka toiminnan ympärillä kiristyi loppukesän 2018 aikana. Tiiviissä huumepoliisin seurannassa olleista miehistä vuonna 1993 ja vuonna 1984 syntyneet miehet otettiin kiinni elokuun puolessavälissä, ja he ovat olleet vangittuna siitä saakka.

Maahantuonnista vastannut vuonna 1993 syntynyt mies yritti pakoilla poliisia ulkomailla. Syyttäjän näkemyksen mukaan mies yritti tavoitella kahta muuta miestä viestilappusilla tietämättä siitä, että kaksikko oli jo tiukasti poliisin hoteissa.

Lopulta käry kävi syyskuun lopussa, kun mies saapui Pirkkalan lentokentälle. Poliisi oli vastassa jo tuloaulassa ja otti miehen samantien kiinni. Miehen vaatteista löytynyt rahamäärä antoi ymmärtää, että bisnes oli ollut tuottoisaa: käteistä rahaa löytyi hallusta yhteensä 11 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suuri doping- ja huumausaineisiin liittyvä oikeudenkäynti alkaa Tampereella uudenvuodenaattona – Syytettyjen penkillä yli 20 ihmistä30.12.2018 20.00
Käräjäoikeudella on nyt erikoinen pulma: Haastehakemusta ei ole saatu Jori Lehterälle asti – koko oikeudenkäynti uhkaa viivästyä jopa useilla kuukausilla31.12.2018 16.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat