Paikalliset

Älä kaada joulukinkun paistinrasvaa viemäriin! Siitä voi valmistaa uusiutuvaa dieseliä – Näin osallistut Kinkkutemppuun

Ari Peltonen/ESM:n arkisto

Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtava määrä rasvajätettä. Putkiston tukkeutumisen välttämiseksi paistinrasvoja ei saa missään nimessä kaataa viemäriin.

Kinkkutemppu-kampanja järjestetään nyt kolmatta kertaa. Sen tavoitteena on valtakunnallisesti saada jopa 300 000 kotitaloutta kierrättämään joulukinkkujensa paistinrasvat. Paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa Neste My -dieseliä ja kampanjan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Hope ry:lle.

K-Supermarket Ratinan ja Kuninkaankulman julkaisemassa aluetiedotteessa kerrotaan, että "yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä". Kierrätykseen kelpaavat kinkkurasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Paistinrasvat tulee palauttaa keräyspisteisiin esimerkiksi tyhjässä, huuhdellussa maitopurkissa, joka tulee teipata kiinni. Lasi-, muovi- tai metalliastiat eivät sovellu rasvan palautukseen.

Kampanjaan osallistuvat Tampereella K-Citymarketit Lielahti, Linnainmaa ja Turtola, K-Marketit Virontörmänkatu, Herkkupuoti, Mestari ja Ylioppilaankatu sekä K-Supermarketit Kuninkaankulma ja Ratina. Paistinrasvojen palautusaika on 20. joulukuuta 2018–7. tammikuuta 2019.

– Upeaa, että päästiin tänä vuonna mukaan. Voidaan ajankohtaisesti tarjota asiakkaillemme mahdollisuus kiertotalouteen ja samalla saamaan mielihyvää tuoton lahjoituksen osalta. Rasva tulee kaataa tyhjään huuhdeltuun maitopurkkiin, teipata se huolella kiinni ja tuoda se tänne henkilökunnallemme, sanoo diplomikauppias Mikko Salmia Kuninkaankulmasta K-supermarkettien aluetiedotteessa.

– Luonnonvarojen kestävän käytön ja kiertotalouden edistäminen ovat osa K-ryhmän vastuullista toimintaa. Kinkkutemppu-tempauksella haluamme tuoda kiertotaloutta lähemmäksi asiakkaidemme arkea ja havainnollistaa, kuinka jätteitä voidaan käyttää uudelleen ja valmistaa uusia tuotteita, tässä tapauksessa korkealaatuista uusiutuvaa dieseliä, kertoo kauppias Marko Laaksonen Ratinasta.

Kinkkutemppu on K-ryhmän ja 13 muun suomalaisen yrityksen ja organisaation voittoa tavoittelematon yhteishanke. Tänä vuonna mukaan osallistuu yli 200 K-kauppaa ympäri Suomen.

Tarkemmat tiedot tempauksesta ja luovutuspaikoista löydät osoitteesta www.kinkkutemppu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat