Paikalliset

Keikka-arvio: Riku Niemisen Juice Originals osoittautui projektiksi, joka olisi syytä saada kesäfestivaaleille ensi tilassa – Katso nostalgiset kuvat ja videolta, miten Mikko Alatalo esittää Per Vers, runoilijan

Riku Nieminen esitti Juicensa tunteella. Etulinjassa vasemmalla kitaristi Jari Yliaho, oikealla bassovirtuoosi Hannu Tervaharju.

Pekka Ruissalo

Kun näyttelijä Riku Niemisen valinta Juice Leskisen rooliin aikanaan julkistettiin, epäileviä tuomaksia riitti paljon. Miten kansan Munamiehenä muistama mies rakastetuksi Juiceksi oikein taipuu? Sitten uutisoitiin siitä, että Nieminen aikoo myös laulaa itse kansan erinomaisesti tuntemia lauluja. Miten se voisi onnistua?

Juice-elokuvan kutsuvierasnäytöspäivä osoitti, että molempien kysymysten osalta huoli on turha. Nieminen teki Juice Leskisen roolin niin hyvin kuin pystyi, ja ilta Pakkahuoneella osoitti että Munamieheltä onnistuu myös vakavamielinen tulkinta ja laulamisesta löytyy sävyjä ja kerroksia. Yhtyekokoonpanon nimikkeenä oli juhlallisesti Juice Originals, ja taustalta löytyi runsas määrä todellisia vanhan liiton manselaisia tekijämiehiä.

– Sehän laulaa paremmin kuin Juice itte. Mutta ei se toisaalta mikään valtava yllätys ole, kommentoi keikkaa taka-alalta seurannut Eppu Normaali-kitaristi Juha Torvinen.

Musiikkimiehenä tunnettua Niemistä ilta Tampereelta jännitti silminnähden. Keikan alkuvaiheissa oli havaittavissa varovaisuutta – niin Niemisessä kuin bändissäkin. Bändissä nähtiinkin sellaisia tekijöitä, että tuskin hetkeen Tampereen keskustassa samalla keikkalavalla nähdään: kitarassa Jari Yliaho, bassossa Juuso Nordlund, Hannu Tervaharju ja Antti Tammilehto, koskettimissa Safka Pekkonen ja seremoniamestari Anssi Tikanmäki... tulitukea todelliset vanhan liiton miehet saivat Tikanmäen isän pojista, kitaristi Eemil Tikanmäestä ja rumpali Eljas Tikanmäestä.

Kapellimestari Anssi Tikanmäki oli saanut vapaudet sovittaa Juice-tuotantoa haluamallaan tavalla ja tutuista lauluista kuultiinkin järjestään hyvin irtonaisia ja hyvin musikaalisia versioita. Puntti Valtonen hoiti välispiikkejä ja taustalauluja ja myös Vesa Sytelä nähtiin lavalla perkussioissa keikan viimeisellä puolella.

Viimeistään Mikko Alatalon käytyä lavalla esittämässä Hän hymyilee kuin lapsi- ja Per Vers, runoilija-kappaleet tunnelma vapautui kokonaisuudessaan ja yleisö antautui lopullisesti. Per vers, runoilijan bassokuvio osoitti, minkä instrumentin takaa löytyivät usein turhan vähälle huomiolle jäävät muusikot: Juuso Nordlundin melodinen ja kulkeva bassonäkemys on vuosikymmenten jälkeenkin maailmanluokkaa, eikä modernimmalla tatsilla soittava Hannu Tervaharjukaan paljon jää Nordlundista jälkeen.

 

Riku Niemisen laulaminen ja esiintyminen parani sitä mukaa kun keikka eteni. Varsinkin keikan loppupuoliskolla kuultu Kaksoiselämää-klassikko sujui siihen malliin, että kovemmankin kyynikon suojus saattoi edes risauksen verran murtua. Putous joo, Munamies joo – mutta ennen kaikkea Nieminen on Suomen mittakaavaan uskomattoman monipuolinen taiteilija, joka on ymmärtänyt viimeisen päälle sen ettei onneen ole oikotietä, vaan kaikki työt hoidetaan nappiin nimenomaan kovan työnteon kautta.

Juice Originals-nimeä kantanut bändi on näillä näkymin jäämässä kahden illan projektiksi. Se on iso harmi, mikäli näin. Nyt festivaalijärjestäjille sopiikin heittää lämmin suositus: buukatkaa Juice-projekti mihin tahansa kesäfestivaalille, ja antakaa yleisön laulaa. Listan voisi aloittaa vaikkapa Tammerfestistä heinäkuussa, eikä mikään juhannustapahtumakaan konseptista varsinaisesti huononisi.

Juice Originals Tampereen Pakkahuoneella 12. joulukuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Keikka-arvio: Pelle Miljoona Oy valtasi Tampere-talon ison salin, katso nostalgiset kuvat23.11.2018 20.00
Keikka-arvio: Tuomari Nurmio jakoi oikeutta Tampere-talossa22.11.2018 21.00
Riku Nieminen on nyt Juice – "Elämänkertakirjan lukemisen jälkeen tajusin, että nyt ollaan aika lailla juoksuhiekassa"12.12.2018 22.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat