Paikalliset

Tikkutehtaan suojeltua piippua ei saa vielä purkaa – Purkupäätös on saatettu tehdä vaillinaisin tiedoin

Tulitikkutehdas ja siihen kuuluva piippu.

Google My Maps / Karttatiedot ©2018 Google

Tikkutehtaan piippua ei voi vielä purkaa Santalahdessa, sillä purkupäätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Yhdyskuntalautakunta päätti lokakuussa, että suojeltu piippu puretaan huonon kunnon vuoksi ja tilalle rakennetaan uusi piippu.

Valituksen on tehnyt Pirkanmaan maakuntamuseo, joka edustaa maakuntatasolla Museovirastoa. Maakuntamuseon tekemät valitukset ovat erittäin harvinaisia.

Pirkanmaan maakuntamuseon mukaan piipun purkupäätös on tehty todennäköisesti vaillinaisin tiedoin. Maakuntamuseo kertoo valituksessa saaneensa uutta tietoa piipun kunnosta sen jälkeen, kun purkupäätös on tehty.

Museon mukaan piippu on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin mitä kuntoselvityksessä ja siitä tehdyssä yhteenvetoraportissa on esitetty. Valituksen mukaan piippu on korjattavissa normaalein kunnostustoimin.

Maakuntamuseon perinnerakennusmestari on käynyt tutustumassa piipun kuntoon paikan päällä asiantuntijan kanssa, joka entisöi ja korjaa työkseen teollisuusrakennusten piippuja.

– Paikalla tehdyn arvion mukaan piippu ei ole kallistunut kuin huipun 4–5 metrin osalta, eikä siten ole vaarassa kaatua, valituksessa kerrotaan.

Valituksen mukaan piippua ei ole tarpeen purkaa, vaan piipun vaurioitunut betoninen jalusta voidaan tukea turvalliseksi piipun sisä- ja ulkopuolelle, vanhan betonin päälle tehtävällä valulla.

Tiilimuurattu osa piipusta on korjattavissa pienin kunnostustoimin vaihtamalla rapautuneimpia tiiliä ja purkamalla ja latomalla uudelleen pahimmin vaurioitunut 4–5 metrin osuus piipun huipusta.

Tikkutehtaan piippu

Santalahdessa sijaitsevan Tikkutehtaan piippu on suojeltu asemakaavassa.

Piippu on valmistunut vuonna 1926 tulitikkutehtaan yhteyteen, ja se on noin 28 metriä korkea.

Piippu on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja maisemallisesti erittäin merkittävä. Piippu on yksi ympäristönsä maamerkeistä Santalahdessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suojeltu tulitikkutehtaan piippu aiotaan purkaa Santalahdessa, tilalle on tulossa metallinen piippu5.10.2018 09.21
Santalahteen rakennetaan 500 asuntoa – Rakennustyöt alkavat heti, kun kaavamuutos on lainvoimainen29.11.2016 11.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat