Paikalliset

Lempäälästä tuli nyt Hinku-kunta – "Energiatehokkuuteen investoiminen tuo vuosien mittaan rahat takaisin"

PÄÄSTÖT Hinku-foorumin kunnat sitoutuvat tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasoon verraten vuoteen 2030 mennessä.

Lempäälän Marjamäessä toimiva LEMENE-hanke tavoittelee aurinkoenergian ympärivuotista käyttöä energiavarastoja hyödyntäen. Energiaa on tarkoitus tarjota alueen yrityksille.

Lempäälän kunta liittyi marraskuussa valtakunnalliseen hiilineutraalien kuntien Hinku-foorumiin.

Hinku-foorumi on keväällä 2013 perustettu ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asian-tuntijat.

– Hinku-foorumiin liittymisestä on linjattu jo kuntastrategiassa. Lempäälä haluaa pyrkiä edelläkävijänä vähentämään päästöjään hieman muuta Suomea nopeammin ja näyttää samalla esimerkkiä muille, kommentoi Lempäälän kunnan ympäristöpäällikkö Kati Skippari.

Hinku-foorumiin liittyvät kunnat sitoutuvat tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasoon verraten vuoteen 2030 mennessä. Kunta saa Hinku-foorumin kautta esimerkiksi verkostoitumismahdollisuuksia sekä tukea Suomen ympäristökeskukselta.

– Lempäälän kunnan kohdalla tavoitteen saavuttaminen on mahdollista. Päästöjä mitataan vuoden 2007 tasosta, josta ollaan jo tultu jonkun verran alaspäin. Tavoite on tietysti kunnianhimoinen ja vaatii kunnalta toimia, Skippari sanoo.

Kunnan päästölaskennassa huomioidaan eri päästölähteet kuten asuinrakennukset ja teollisuus. Päästöihin lasketaan päästölähdekohtaisesti eritellen muun muassa sähkönkulutus, rakennusten lämmitys, tieliikenne, jätehuolto ja maatalous. Yhden ongelmakohdan Skippari näkee.

– Päästöihin lasketaan myös liikenteen päästöt, joiden hillitsemiseksi tarvitaan ehdottomasti valtakunnallisia toimia. Kunta ei yksinään voi tehdä hirveästi aiheeseen liittyviä päätöksiä, Skippari kertoo.

Lempäälässä on jo käynnissä joitain päästövähennyksiä edistäviä hankkeita. Kunta on myös jo aikaisemmin liittynyt kuntien väliseen energiatehokkuussopimukseen. Marjamäen teollisuusalueella pyritään LEMENE-hankkeen pohjalta tarjoamaan bio- ja aurinkoenergiaa alueen yrityksille.

– Kunta pyrkii myös kaikissa toimissaan energiatehokkuuteen ja kaavoituksessa pyritään kaavoittamaan radanvarren viereen. Tulevaisuudessa toivomme Lempäälään parempia junayhteyksiä, Skippari kertoo.

Skippari ei pidä Hinku-kuntana olemista erityisen kalliina, vaan kokee että pidemmällä aikavälillä hanke tuottaa säästöjä.

– Esimerkiksi energiatehokkuuteen investoiminen tuo vuosien mittaan rahat takaisin. Päästöjen alentaminen on siis oikeastaan taloudellisesti kannattavaa, Skippari toteaa.

Teksti: Matias Mäkiranta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tällainen mies on Lempäälän palkkaama elinvoimakaavoittaja – "Kaikkien mielestä se oli hyvä titteli"25.11.2018 17.00
Bilehile muutti Lempäälään – "Ei silti ihan niin usein tule lähdettyä..."12.11.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat