Paikalliset

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri hyväksyi talousarvion – Näkyvin päätös tulee Taysin pihalle

Taysin etupihalle tulee kokonaan uusi rakennus.

Pekka Ruissalo

Uusien tilojen valmistuminen Tays Keskussairaalan etupihalle on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensi vuoden näkyvin toiminnallinen muutos. Sairaalan etupihan rakennuskokonaisuus etenee aikataulussaan ja budjetissaan, todettiin maanantaina sairaanhoitopiirin valtuustossa.

Toiminta aloitetaan uudessa L-rakennuksessa eli lasten ja nuorten sairaalassa syksyn aikana. Loppuvuodesta eteenpäin toiminta käynnistyy vaiheittain D-rakennuksessa, johon tulevat uusi pääaula, verisuoni- ja toimenpideradiologinen keskus, tuki- ja liikuntaelinkeskus, synnytystoiminta sekä välinehuolto. Syyskuun lopussa sairaalan pääsisäänkäynti palaa jälleen Kuntokadun puolelle, ja osittain jo käytössä olevasta parkkihallista avataan sisäänkäynti sairaalan uuteen pääaulaan.

Sairaanhoitopiirin valtuuston maanantaina hyväksymästä toiminta- ja taloussuunnitelmasta selviää, että syksyllä 2020 käyttöön saadaan Teiskontien puolelle parhaillaan rakennettava F-rakennus, jonne tulevat kliinisen isotooppilääketieteen yksikkö ja sisätautien veritautien yksikkö.

Samassa urakassa valmistuvat tilat Apteekki- ja kuvantamiskeskusliikelaitoksen MRI-laitteelle. Tays Pitkäniemessä on parhaillaan rakenteilla kehitysvammahuollon terapiatilat, jotka valmistuvat alkuvuodesta 2020. Aikuispsykiatrian uusia tiloja Tays Keskussairaalan alueelle on myös jo ryhdytty suunnittelemaan.

Maakunnan yhteistyö tiivistyy ensi vuonna muun muassa yhteisen apuvälinekeskuksen aloittaessa. Valtakunnallisen reumakeskuksen diagnostiikan ja hoidon suunnittelu käynnistetään niin ikään ensi vuonna. Valmisteilla on myös palliatiivisen hoidon uudelleenjärjestelyt.

Ensi vuonna Taysissa parannetaan päivystyksen toimintaedellytyksiä. Tays Ensiapu Acutan toiminta auditoitiin kuluvana vuonna ja sen pohjalta kehitetään nopeampaa hoitoprosessia ja parempaa asiakaspalvelua. Taysin päivystystä johdetaan yhtenä toiminnallisena kokonaisuutena sekä Acutassa että Tays Valkeakoskella.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ruokahuollon sekä talous- ja henkilöstöhallinnon työntekijöitä siirtyy ensi vuoden alusta perustettavien osakkuusyhtiöiden palvelukseen. Toimintansa aloittavat Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sekä Oulun ja Tampereen kaupunkien kanssa perustettu talous- ja henkilöstöyhtiö Pirkanmaan Monetra Oy sekä Tampereen kaupungin kanssa yhteinen ruokahuolto- ja siivousyhtiö Pirkanmaan Voimia Oy. Voimiaan siirtyy 90 sairaanhoitopiirin työntekijää ja Monetraan 31.

Henkilöstön siirtojen vuoksi sairaanhoitopiirin henkilöstökulut kasvavat ensi vuonna maltillisesti. Uusia työntekijöitä tarvitaan erityisesti valmistuvien tilojen huollon tehtäviin sekä vahvistamaan aikuispsykiatriaa, lastenpsykiatriaa ja naistentautien leikkaustoimintaa.

Maanantaina kokoontunut valtuusto päätti myös perustaa Tays Alustayhtiö Oy:n, jonka avulla pyritään tiivistämään yhteistyötä Kanta-Hämeen ja mahdollisesti myöhemmin Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on erikoissairaanhoidon palvelukyvyn, osaamisen ja maakuntien elinvoiman turvaaminen. Erikoissairaanhoidon lähipalveluja aiotaan tuottaa kaikissa sairaanhoitopiirien nykyisissä sairaaloissa ja profiloida sairaaloita työnjakoa kehittämällä.

Vuoden 2019 aikana sairaanhoitopiirit suunnittelevat alustayhtiön organisaatio- ja palvelurakennetta. Päätös varsinaisen yhteistyön organisaatiomuodosta tehdään ensi kesään mennessä. Valtuuston viime kevään toivomusponsien mukaan yhteistyö tulisi organisoida osuuskunnan muotoon. Lopullinen muoto ratkaistaan, kun lainsäädännössä on ratkennut mahdollisuus yhteiseen liikelaitokseen.

Sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen ilmoitti valtuustolle jäävänsä eläkkeelle 30.9.2019. Ihalainen on ollut Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Taysin johtajana vuodesta 1995.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat