Paikalliset

Mummon Kammarin perustaja sai sairaanhoitopiiriltä palkinnon – "Siitä syntyi kansanliike, jota tultiin bussilasteittain katsomaan Tampereelle"

Maarit Tammisto palkitsemistilaisuudessa

-

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on myöntänyt Elämän tähden -tunnustuspalkinnon sosiaalineuvos Maarit Tammistolle. Hänet tunnetaan erityisesti vapaaehtoistoiminnan kehittäjänä ja tamperelaisen Mummon Kammarin perustajana.

Tunnustuspalkinto myönnetään pirkanmaalaisen terveydenhuollon tai kehitysvammahuollon eteen tehdystä työstä tai pirkanmaalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Elämän tähden -tunnustuspalkinto on kuvanveistäjä Kimmo Pyykön suunnittelema ja toteuttama reliefi. Se myönnetään joka toinen vuosi.

Maarit Tammisto työskenteli terveydenhoitajana Tampereen kotisairaanhoidossa noin kahdeksan vuoden ajan, kunnes siirtyi vuonna 1984 Tampereen seurakuntien palvelukseen kehittämään lähimmäistoimintaa. Tavoitteena oli luoda paikka, josta voi pyytää tavallisten ihmisten apua.

Vapaaehtoistoimintaan perustuva Mummon Kammari aloitti toimintansa omissa tiloissa vuonna 1989 ja vuosien varrella toiminnassa on ollut mukana tuhansia vapaaehtoisia ja vielä enemmän avun saaneita.

Tällä hetkellä Mummon Kammarin Kyläpaikka toimii toimintakeskuksena, jossa erilaiset ryhmät kokoontuvat tekemään yhdessä asioita. Olennaisena osana toimintaa on myös vapaaehtoistyö vanhusten kotona.

Palkinnon luovutustilaisuudessa valtuuston kokouksessa Tammisto kertoi innoituksen vapaaehtoistoimintaan syntyneen terveydenhuollon toimipisteissä, jossa hän näki paljon yksinäisiä vanhuksia. Mummon Kammari lähti pienimuotoisesti liikkeelle, mutta se kasvoi nopeasti.

– Siitä syntyi kansanliike, jota tultiin bussilasteittain katsomaan Tampereelle. Vapaaehtoistoiminnan keskuksia ja erilaisia olotiloja perustettiin ympäri Suomea ja kiersin ulkomaita myöten puhumassa asiasta. Kaiken sen jälkeen on muistettava, että kaikkein kipein yksinäisyys ei tule näihin olotiloihin, Tammisto totesi.

Maarit Tammisto jäi virallisesti eläkkeelle vuosi sitten kesällä, mutta Mummon Kammarin toiminta jatkuu. Maarit Tammiston tekemä työ on toiminut esimerkkinä muun muassa vapaaehtoistyö.fi -sivustolle, jossa Suomen seurakunnat, kunnat, kaupungit ja lukuisat järjestöt tarjoavat erilaisia tehtäviä.

Maarit Tammisto toimii Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hoitoeettisen neuvottelukunnan jäsenenä.

Elämän tähden -tunnustuspalkinto voidaan myöntää yksityiselle henkilölle tai yhteisölle. Taysin 50-vuotisjuhlavuonna 2012 perustettu palkinto on aiemmin myönnetty Pirkanmaan Syöpäyhdistykselle, professori Kaija Hollille ja Sairaalaklovneille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mummon Kammari: ”Vapaaehtoisten tarve lisääntyy Tampereella”20.5.2018 19.00
Vapaaehtoisia kaivataan vanhusten kavereiksi Tampereella! – Tässä Mummon Kammarin syyskuun avajaisviikon ohjelmaa1.9.2017 10.53

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat