Paikalliset

"Olen yllättynyt ja harmistunut" – Miksi vanhukset eivät nouse vankien ja lehmien rinnalle, ihmettelee kansanedustaja

NÄKÖKULMA Kansanedustaja ihmettelee, ettei edes raju kärjistys riitä tuomaan ikäihmisille oikeutta ulkoiluun.

Suomessa on lehmille taattu laissa ulkoiluoikeus ja myös vangeille on lain kirjauksilla varmistettu tunnin päivittäinen ulkoiluoikeus. Ikääntyneille tällaista oikeutta ei laissa löydy.

Kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.) ihmettelee, ettei edes tämä kärjistys vie eteenpäin ikäihmisille taattavaa mahdollisuutta päivittäiseen ulkoiluun, mikäli tämä niin haluaa.

Nurminen teki lokakuun lopussa lakialoitteen, jossa esitetään vanhuspalvelulakiin päivittäiseen ulkoiluun oikeuden antavaa muutosta.

– Esitän, että vanhuspalvelulakiin sisällytetään päivittäinen oikeus ulkoiluun – ei siis pakko, vaan oikeus – ja sen toteutuminen arvioidaan palvelutarpeen arvion yhteydessä. Näin ollen se velvoittaisi turvaamaan myös kotihoidossa olevien ihmisten ulospääsyn.

Eduskunnassa nimiä on kertynyt noin 60. Tätä ennen Nurminen on tehnyt asiasta 15 000 nimeä keränneen kansalaisaloitteen ja yhden kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

– Olen yllättynyt ja harmistunut. Vaikeaa tämä on ollut. Lakialoitteeseen olen kerännyt mielestäni hyvät perustelut asialle.

Kansanedustaja viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan ulkoilu muun muassa ylläpitää immuunivastetta, toimintakykyä, ehkäisee masennusta ja muistisairauksien puhkeamista sekä vähentää kotohoidossa olevien tarvetta sairaalakäynneille.

Nurmisen mukaan monet allekirjoittamatta jättäneet ovat sanoneet, ettei lakiin ole varaa. Nurminen uskoo, että suoria lisäkustannuksia ei tulisi, mutta lain kirjaimen toteuttaminen vaatisi töiden uudelleen järjestelyä, uusia tilaratkaisuja ja nykyistä tiiviimpää yhteistyötä erilaisten järjestöjen kanssa.

– Toki henkilöstöresurssit on keskeinen asia ulkoilun mahdollistamiseksi, koska kyseiset ihmiset ovat täysin toisen ihmisen avun ja tuen varassa. Kuitenkin henkilöstön määrä on kokonaan toinen poliittinen kysymys. Mielestäni henkilöstöä on liian vähän, mikä näkyy perusoikeuksien toteutumisessa.

Nurmisen mukaan merkittävä osa ei muistisairauden tai syrjäytymisen seurauksena pysty ajamaan omaa etuaan. Siksi perusoikeus on turvattava lailla. Myös kotihoidossa olevat ihmiset ovat koko ajan huonommassa ja huonommassa kunnossa.

– Kun koko ajan mennään siihen, että palveluista leikataan ja leikataan, niin perusoikeudet on kirjattava lakiin.

Nurminen vakuuttaa, että aikoo pitää asiaa esillä kitkaisesta etenemisestä huolimatta.

– Tämä on ollut taistelua tuulimyllyjä vastaan. Toivottavasti tulevan hallituksen hallitusohjelmaan saadaan tästä kirjaus.

Ilmari Nurminen

SDP:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Pirkanmaan vaalipiiristä

27-vuotias

asuu Sastamalassa ja Tampereen Tammelassa

opiskelee kunta- ja aluejohtamista Tampereen yliopistossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kantoapua antaneet miehet varastivat liki 20 lompakkoa – poliisi: "Uhreiksi valikoitui puolustuskyvyttömiä vanhuksia"22.11.2018 17.42
8 000 nimeä jäi uupumaan – kansalaisaloite vanhusasioita ajavasta valtuutetusta ei etene eduskuntaan21.10.2018 08.05
Siivouspalvelu lakkaa alle 75-vuotiailta – Vanhusneuvosto vastustaa22.11.2018 08.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat