Paikalliset

Tampere kasvaa tiivistämällä vanhoja alueita – Viinikanlahteen kaavoitetaan yhtä paljon asuntoja kuin Hiedanrantaan

SUUNNITELMA Kaupunkia tiivistetään joka paikassa: Kaukajärvellä, Jankassa, Härmälässä...

Pohjois-Hervantaa on täydennysrakennettu viime vuosina, ja sama tahti jatkuu tulevaisuudessa.

Marjo Rämö

Tampereen kaupunki varautuu siihen, että Tampereelle muuttaa joka vuosi vähintään 3 000 uutta asukasta. Uusille asukkaille saadaan asuntoja lähinnä rakentamalla jo olemassa olevia alueita tiiviimmin.

Kaupunkia on tarkoitus tiivistää siten, että yli 80 prosenttia asuinkerrosalasta kaavoitetaan keskuksiin ja joukkoliikennevyöhykkeille.

Tämä käy ilmi kaavoitusohjelmasta vuosille 2019–2023.

Kaavoitusohjelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Kaupunginhallitus jätti ohjelman pöydälle marraskuussa, ja se tulee käsiteltäväksi 10. joulukuuta.

Merkittävä osa täydennysrakentamisesta kohdistuu ratikkareitin varteen ja erityisesti Hiedanrannan uuteen järvikaupunginosaan.

Kaavoitusohjelma tukeutuu vahvasti siihen, että ratikkareitti saadaan vedettyä Hiedanrannan kautta Lentävänniemeen. Tämä edellyttää sitä, että Näsijärven täyttöön löytyy ratkaisu.

Hiedanrannan alueen asemakaavojen laatiminen on tarkoitus aloittaa yleissuunnitelman valmistumisen jälkeen.

Hiedanrantaan kaavoitetaan vuosien 2019–2023 aikana yhteensä 150 000 kerrosneliötä asunnoille.

Toinen merkittävä täydennysrakennuskohde on Viinikanlahden asuinalue, jolle saadaan tilaa, kun vedenpuhdistamo siirretään Sulkavuoreen. Viinikanlahteen on suunnitteilla 150 000 neliön verran kerrosalaa asunnoille eli saman verran kuin Hiedanrantaan.

Muita merkittäviä täydennysrakennuskohteita ovat Asemakeskus, Alasniitynkatu Jankassa, Ojala, Kaukajärven pohjoisosa, Lielahdenkadun varsi, Härmälän leirintäalueen ympäristö, Vuores, Hyhkyn laakso ja Sarvijaakonkatu Kalevassa.

Ensi vuonna Tampereen kaavoitusohjelmassa on 15 kohdetta. Niiden joukossa ovat muun muassa Näsikallion eritasoliittymä ja siihen liittyvä Amuritunneli, Hämpin parkin laajennus, Hervannan pohjoiskansi, Tesomajärven koulun alue, Raholan radanvarsikortteli ja raitiotien kakkosvaihe.

Vuonna 2020 kaavoitusohjelmassa on 12 kohdetta. Silloin Tampereella on tarkoitus kaavoittaa muun muassa Tampereen taidemuseon ympäristöä, Asemakeskusta sekä Kaupin sairaalan ja urheilupuiston aluetta.

Vuonna 2021 kohteita on yhteensä yhdeksän. Silloin työpöydälle otetaan muiden muassa Tammelan toriparkki, Hakametsän alue, Kaukajärven pohjoisranta ja Iidesjärven perhepuisto.

Poimintoja kaavoitusohjelmasta

Tesoman koulun alueelle tavoitellaan kohtuuhintaista omistusasumista.

Pyynikin vanhan trikootehtaan aluetta kehitetään laadukkaaksi asuinalueeksi palveluineen.

Laajempia pientaloalueita on tulossa Vuoreksen lähelle Västinginmäkeen ja Ojalaan. 

Yritystontteja ja toimitiloja kaavoitetaan erityisesti Kaupin kampuksen yhteyteen ja Aitovuoreen.

Lähde: Kaavoitusohjelma 2019–2023

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uudesta taidemuseosta haluttiin maamerkki – Tällä Siilolla voitettiin suunnittelukilpailu! Mitä mieltä olet?30.8.2017 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat