Paikalliset

Kaukajärveä tiivistetään – Seurakuntatalon tontille suunnitellaan kaksi kerrostaloa

KAUKAJÄRVI Kaupunki ja seurakunta ovat tehneet yhteistyösopimuksen.

Seurakuntatalon tontille suunnitellaan kahta kerrostaloa. Vanha seurakuntatalo on tarkoitus purkaa, mutta Jumalan mänty säilytetään.

Marjo Rämö

Kaukajärven seurakuntatalon kohtalo alkaa näyttää sinetöidyltä. Tampereen kaupunki ja Tampereen evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä ovat tehneet yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa seurakuntatalon tontin asemakaavamuutoksen. Sopimus hyväksyttiin Tampereen kaupunginhallituksessa maanantaina.

Seurakuntatalon tontin täydennysrakentaminen merkitsee sitä, että vanha seurakuntatalo puretaan.

Seurakunta suunnittelee tontille kahta asuintaloa, joissa olisi sekä vuokra- että omistusasuntoja. Seurakunnan yhteistyökumppani on tässä hankkeessa Pohjola Rakennus Häme Oy.

Vuokra-asuntojen rakentaminen on seurakunnalle omaisuuden hoitamista ja yksi väylä hankkia seurakunnalliselle toiminnalle rahoitusta tilanteessa, jossa verotulot vähenevät.

– Meillä on vastaavanlaisia kaavahankkeita muuallakin, muun muassa Uudenkylän seurakuntatalon tontilla, seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo kertoo.

Kaukajärven seurakuntatalo sijaitsee Tampereen kaupungin omistamalla vuokratontilla. Tontin vuokra-aika päättyy vuonna 2022.

Tontti on aikanaan lahjoitettu Tampereen kaupungille sillä tarkoituksella, että tontti on Tampereen seurakunnan käytössä 50 vuotta. Seurakunnalla on vuokrasopimuksen mukaan etuoikeus saada tontti uudelleen vuokralle, ”sikäli kuin se uudestaan luovutetaan vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen”.

Tontin kohtalo on toistaiseksi vielä auki.

– Kaavan ehdotusvaiheessa laaditaan toteutussopimus asunto- ja kiinteistölautakunnan hyväksyttäväksi. Toteutussopimuksessa sovitaan se, kenelle tontti lopulta vuokrataan. Käytännössä tontti menee sille taholle, jonka seurakunta osoittaa eli tontti ei tule avoimeen hakuun, Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm kertoo.

Tampereen kaupunki on jo varmistanut tontin lahjoittajilta, että tällainen järjestely sopii myös heille. Tontti on alun perin tullut kaupungille lahjoituksena Kaukajärveä rakentaneilta yhtiöiltä eli Niilo Ahti Oy:ltä ja Keskisen Rakennusliike Oy:ltä.

– Nämä yhtiöt ovat jo lakanneet olemasta. Niiden oikeuksia hallinnoivat IVG Polar Oy ja Skanska Talonrakennus Oy, ja näiltä yhtiöiltä on jo saatu kirjallinen suostumus, että tällainen järjestely käy heille.

Ekholmin mukaan seurakunnan tontin täydennysrakentaminen on Tampereen kaupungin asunto- ja maapolitiikan linjausten mukaista.

Tampereen seurakuntayhtymä valmistelee parhaillaan seurakuntatalon toimintojen siirtämistä toisiin tiloihin. Heikki Päätalo arvelee, että uudesta tilasta tiedotetaan vielä tämän vuoden puolella.

– Kaukajärvelle on löytymässä oikein hyvältä tuntuva ratkaisu, hän toteaa.

Uusia tiloja on etsitty Kaukajärven keskustasta eli Juvankadun ja Keskisenkadun risteyksen tuntumasta. Uudet tilat on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020.

Mitä männylle tapahtuu?

Kaukajärven seurakuntatalon vieressä kasvaa ikivanha, suojeltu mänty.

Mäntyä kutsutaan Kaukajärvellä Jumalan männyksi.

Mänty on toiminut entisaikaan harjulla kulkeneiden maamerkkinä.

Jumalan mänty on tarkoitus säilyttää tontilla, ja suunnittelussa aiotaan huomioida männyn tarpeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katoaako tältä vanhalta pariskunnalta seurakuntatalo?12.10.2017 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat