Paikalliset

TAKK:n koulutusvienti tuottaa tulosta – Kymmenen eteläkorealaista suoritti tutkinnon Tampereella

Korealaiset opiskelijat Tampereella

Young Lee Joo

Kymmenen 18-vuotiasta eteläkorealaista nuorta on opiskellut syksyn ajan hitsausta ja koneistusta Tampereella. Korealaiset ovat ensimmäisiä, jotka suorittavat koulutusvientiin perustuvaa ammatillista tutkintoa Pirkanmaalla ja ensimmäisiä tekniikan alan tutkintoa suorittavia koko Suomessa.

Tutkintojen myynti EU:n ulkopuolelle tuli mahdolliseksi ammatillisen koulutuksen uudistuksen myötä vuoden alusta, ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK on aktiivisesti lähtenyt kehittämään koulutusviennistä liiketoimintaa. Etelä-Korean Daegun kanssa on nyt valmistumassa ensimmäinen toteutus. TAKK:n muita kohdealueita ovat mm. Etelä-Afrikka ja Kiinan Guangzhou.

Opiskelijat suorittivat kolmen kuukauden aikana tutkinnon osia kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnosta. Opintoihin on sisältynyt hitsausta ja konepajamittausta sekä perusasiat hydrauliikasta ja pneumatiikasta. Ammatillisten sisältöjen lisäksi koulutuksessa on opiskeltu englantia ja suoritettu tulityö- ja työturvallisuuskortit sekä hätäensiapukoulutus. Koulutus ja tutkinto on kokonaisuudessaan toteutettu englannin kielellä.

– Tampereelle tulevat opiskelijat on valittu tarkalla seulalla. Motivaatio oppimiseen on ollut korkealla ja opiskelijat ovat ottaneet tutkinnossa vaadittavat taidot nopeasti haltuun, kertoo projektissa tiiviisti mukana oleva TAKK:n konetekniikan koulutussuunnittelija Hannu-Pekka Talvinen.

Opiskelijat opiskelevat kotimaassaan konetekniikkaa, mutta osa tarttui hitsauspuikkoon ensimmäistä kertaa TAKK:ssa. Siitä huolimatta kaikki saivat tutkinnon suoritettua hyvin arvosanoin. Korealaiset ovat suorittaneet koulutuksen ja tutkinnot samoilla laatuvaatimuksilla kuin suomalaisetkin opiskelijat. Englanninkielinen toteutus on edellyttänyt opetusmateriaalien ja tutkintosuoritusten kääntämistä. Koulutuksessa on opiskelijoiden ja kouluttajien tukena ollut englannin kielen kouluttaja Sanna Rantanen.

Etelä-Korean valtio vastaa kokonaisuudessaan koulutuksen kustannuksista eli kyse on aidosta koulutusliiketoiminnasta ja vientitulosta Suomelle. Koulutus ei myöskään vie koulutuspaikkoja suomalaisilta opiskelijoilta. Tutkinto-ohjelman jatkosta neuvotellaan Daegun opetusviraston edustajien kanssa 5. joulukuuta. Tampereella. Etelä-Korean valtiolla on käynnissä ohjelma, jossa ostetaan koulutusta eri puolilta maailmaa, 30 eri maasta. Tampere ja TAKK on yksi kohdealue.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tampereen aikuiskoulutuskeskukselle lupa ammatillisten tutkintojen koulutusvientiin2.12.2016 16.01
TAKK saa yli puoli miljoonaa ministeriöltä – Luvassa harjoittelupylväitä voimalinjojen asentamiseen3.9.2018 16.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat