Puheenaihe

Nämä 20–30-vuotiaat ovat palkkakuopassa Suomessa – tulisitko toimeen tällä summalla?

Pienin palkkapussi suomalaisista on Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 17–30-vuotiailla naisilla, jotka keskimäärin ansaitsivat 1 500 euroa kuukaudessa. Naisten mataliin ansioihin on useita selittäviä syitä.

ARKISTO / Armi Suojanen

Suomalaismiesten ansiot kasvavat tasaisesti 20–40 ikävuoden välillä, mutta sen jälkeen kehitys alkaa junnata paikoillaan. Naisten ansiokehitys pysähtyy 30 ikävuoden tienoilla, mutta suotuisa kehitys jatkuu uudelleen 35 ikävuoden jälkeen. Sukupuolten välinen ero käy ilmi Eläketurvakeskuksen tiedoista.

– Perheen perustaminen näyttää vaikuttavan naisten ansiokehitykseen selvästi enemmän kuin miesten. Naisten tulokehitys pysähtyy neuvolaan. Samalla palkkahuipun saavuttaminen venyy 50 vuoden ikään eli naisilla se tulee vuosikymmenen miehiä myöhemmin, kehityspäällikkö Jari Kannisto kertoo Eläketurvakeskuksen tiedotteessa.

Naisten korkeimpaan tulokymmenykseen pääsee tänä vuonna 4 200 euron kuukausiansioilla. Miehillä vastaava raja on noin 5 600 euroa.

Kaikkien palkansaajien työeläkevakuutettu ansio on keskimäärin reilut 2 800 euroa kuukaudessa. Kokoaikatyötä tekevien kokonaisansiot olivat viime vuonna keskimäärin 3 573 euroa kuukaudessa.

Eläketurvakeskuksen tilastot perustuvat palkansaajien työeläkevakuutettuihin ansioihin. Selvityksen ansiotulot ovat palkansaajia koskevia bruttosummia, ja niihin sisältyy työntekijän eläkemaksu.

Naisten ansiot ovat keskimäärin 800 euroa pienempiä kuin miesten. Eroa selittää Jari Kanniston mukaan naisten heikompi asema työmarkkinoilla: matalamman palkkatason lisäksi naisilla on miehiä useammin määräaikaisia työsuhteita ja osa-aikatyötä ja he kantavat päävastuun lastenhoidosta.

– Naiset käyttävät yli 90 prosenttia lapsenhoitoetuuksista, mikä näkyy ansioissa ja myöhemmin myös eläkkeissä, Kannisto sanoo.

Keskimäärin suomalaisten ansiot ovat huipussaan 40–50-vuotiailla.

Vähiten ansaitsivat 17–30-vuotiaat naiset. Heidän tilipussinsa karttui keskimäärin 1 500 eurolla kuukaudessa.

Eniten tienasivat nelikymppiset miehet, he ansaitsivat keskimäärin 4 000 euroa kuukaudessa.

Tulisitko toimeen 1500 e/kk bruttopalkalla?

En
69% (540 ääntä)
Kyllä
31% (248 ääntä)
Ääniä yhteensä: 788

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat