Puheenaihe

S-ryhmä tuo muutoksen jopa 1 miljoonalle suomalaiselle – hyvästit kassajonojen hikisille sompailuille

Käteistä rahaa ja jopa pankkikortteja käsitellään tulevaisuudessa yhä vähemmän kauppojen kassoilla, kun mobiilimaksaminen yleistyy.

ARKISTO /Toni Tervo

Nostelet viikonlopun ostokset kassahihnalle, ryntäät pakkaamaan ostoksia, palaat kassalle maksamaan temppuilevalla pankkikortilla ostoksiasi. Seuraava asiakas läähättää jo niskaasi. Tunnistatko tilanteen päivittäistavarakaupan kassalta?

S-ryhmä haluaa helpottaa kauppa-asiointia ottamalla jokaisessa päivittäistavarakaupassaan käyttöön Mobile Pay -maksamisen. Se toimii kaikissa älypuhelinmalleissa ja kaikkien pankkien korteilla.

Mobile Pay on jo käytössä noin 60 S-ryhmän kaupassa. Mukana on Prismoja, S-marketteja, Saleja ja Alepoita kaikkien osuuskauppojen alueilta. S-ryhmän mukaan mobiilimaksaminen toimii kaikissa heidän päivittäistavarakaupoissaan ensi vuoden maaliskuuhun mennessä.

– Etsimme jatkuvasti uusia tapoja entisestään helpottaa ihmisten arkea. MobilePay sujuvoittaa asiointia kassoilla, kun maksuun riittää yksi pyyhkäisy, eikä S-Etukorttia tarvitse kaivaa erikseen esiin saadakseen bonusta, kertoo SOK:n talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala tiedotteessa.

Etelä-Suomen medialle Annala kertoo, että tällä hetkellä mobiilimaksaminen on vielä marginaalista S-ryhmässä.

– Se on ollut vähäistä. Mobiilimaksut ovat olleet esimerkiksi Applen ja Googlen tyyppisiä maksamisia, jotka kohdistuvat aina tietynlaisiin puhelimiin ja jonkun pankin kortteihin. Mobile Pay on ensimmäinen Suomessa, kun kaikkien pankkien kortteja voi syöttää maksuvälineeksi ja maksaminen onnistuu kaikilla älypuhelimilla, Annala sanoo.

S-ryhmä ryhtyi muutokseen, koska kiinnostus mobiilimaksamiseen kasvaa. Käytännössä maksaminen toimii niin, että asiakas avaa sovelluksen ja osoittaa puhelinta maksupäätettä kohti. Sen jälkeen hän voi siirtyä pakkaamaan ostoksiaan. Kun myyjä on lukenut kaikki ostokset, asiakas maksaa pyyhkäisemällä oman puhelimen näyttöä. Kassalle ei tarvitse palata.

Mobile Payn käyttäjämäärä on kuluneen vuoden aikana lähes kaksinkertaistunut, Mobile Pay Finlandin toimitusjohtaja Anniina Heinonen sanoo. Rekisteröityneitä käyttäjiä on tällä hetkellä Suomessa 750 000, Heinonen kertoo Etelä-Suomen medialle.

– Vuosi 2019 tulee olemaan mobiilimaksamisen lopullinen läpimurto Suomessa. Ensi vuonna mennään reippaasti yli miljoonan käyttäjän, hän uskoo.

S-ryhmä luopuu uudistuksen yhteydessä Siirto-palvelusta.

– Tutkimme huolella mobiilimaksamisen eri vaihtoehtoja ja Mobile Pay osoittautui parhaaksi. Kahden rinnakkaisen järjestelmän ylläpito taas ei pidemmän päälle ole kannattava ratkaisu, joten olemme päättäneet luopua Siirto-palvelusta ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, toimitusjohtaja Pekka Ylihurula S-Pankista toteaa.

S-ryhmällä on toimipaikkoja myös esimerkiksi Virossa, mutta ainakaan toistaiseksi mobiilimaksaminen ei onnistu Suomen rajojen ulkopuolella, kertoo Jari Annala.

– Siinä tullaan nyt siihen vähän yllättäväänkin ongelmaan, että vaikka Mobile Pay on laajasti käytössä Tanskassa ja Suomessa, ja Virossakin on kai suunnitelmia, niin vielä ollaan siinä tilanteessa, että nämä eivät toimi ristiin. Suomen Mobile Pay sovelluksella ei vielä voi maksaa Virossa kuten ei Tanskassakaan. Vaatii vielä Mobile Paylta kehitystyötä ennen kuin päästään siihen, että tämä olisi vaikka Pohjoismaissa toimiva.

Juttua muokattu 3.12. kello 11.35: Täydennetty Jari Annalan ja Pekka Ylihurulan kommentteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alle 15-vuotiaiden "pärinät" saatava loppumaan – Lapsiasiavaltuutettu: vastuu on nyt S-ryhmällä, Lidlillä ja Keskolla31.7.2018 08.30
S-ryhmä tuo viinit ruokakauppaan – "Keräämme kokemuksia ja kartoitamme tarjontaa"11.1.2018 10.06

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat