Puheenaihe

Myydäänkö hengenvaarallisia leluja edelleen verkossa?

Tukesin testissä pikkulapsille tarkoitetuista leluista irtosi helposti pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Johanna Erjonsalo

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes raportoi syyskuussa halpaverkkokaupoista tilattujen tuotteiden turvallisuustesteistä, joiden tulokset olivat karua luettavaa.

32 testatusta tuotteesta vain yksi täytti eurooppalaisen lainsäädännön vaatimukset.

Testatuista tuotteista 17 oli lasten leluja, joissa kaikissa havaittiin turvallisuuspuutteita. Osa tuotteista oli suorastaan hengenvaarallisia kuten pikkulasten käyttöön tarkoitetut lelut, joissa oli tukehtumis- tai kuristumisvaara sekä USB-laturit, joissa piili palo- ja sähköiskuvaara.

Yksi tuotteiden myyntialusta oli suomalaisten suosima AliExpress, jolle suomalaisviranomaiset lähettivät testitulokset EU:n komission ylläpitämän viranomaisilmoituskanavan kautta.

– Alusta poisti kyseiset myyntisivut välittömästi, kertoo ylitarkastaja Anja Merenkivi Tukesista.

Verkkokauppa Wish ei ole mukana viranomaisilmoituskanavassa, mutta Wishistä oltiin yhteydessä Tukesiin testitulosten julkistamisen jälkeen.

Verkkokauppa poisti sivuiltaan vaarallisiksi todettujen tuotteiden ostomahdollisuuden.

Merenkivi iloitsee verkkokauppojen vastuullisesta toiminnasta, mutta muistuttaa, että alustoilta poistettiin ainoastaan suomalaisviranomaisten testiin valikoidut, vaarallisiksi todetut tuotteet.

EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ostavan on syytä muistaa, että ostoksilla ollaan tyystin omalla vastuulla.

EU:n ulkopuolella toimivien verkkokauppojen tuotteiden turvallisuutta ei valvo mikään suomalainen tai eurooppalainen viranomainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suklaalta tuoksuva nalle mureni tukehduttaviksi palasiksi – Tukes testasi verkkokaupoista tilattuja leluja10.9.2018 12.09
Tilasitko verkkokaupasta tämän alle euron laturin? – Se on Tukesin testaushistorian vaarallisimpia laitteita10.9.2018 21.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat