Paikalliset

Joka kuukausi yli 200 polkupyörää odottaa omistajaansa poliisin löytötavaratoimistossa: ”Myös auton avaimia kannattaisi kysellä”

Tampereen löytötavaratoimisto on muuttanut uuteen osoitteeseen.

Lupasihteeri Taria Lähteenmäki ja lupaesimies Riitta Rouhiainen Sisä-Suomen poliisilaitoksen uudessa löytötavaratoimistossa.

Joonas Alanne

Tampereen poliisin löytötavaratoimisto palvelee jatkossa uudessa osoitteessa Hatanpään valtatie 16. Toimiston luukulla Sisä-Suomen poliisilaitoksen pääpoliisiasemalla käy jatkuvasti kova vilske, kun ihmiset käyvät etsimässä kadottamiaan puhelimia, laukkuja tai avaimia, tai tuomassa löytämiään esineitä.

Lain mukaan löytötavaraa tulee säilyttää kolme kuukautta. Sen jälkeen esimerkiksi polkupyörät, joille ei löydy omistajaa, päätyvät usein huutokauppaan, joita järjestetään useampi joka vuosi.

Polkupyöriä löytyy varastosta koko ajan noin 250.

– Omistajan kannattaa ehdottomasti ottaa oman pyöränsä runkonumero muistiin, koska se yksilöi pyörän. Ilman runkonumeroa oikeaa omistajaa on vaikea löytää, neuvoo lupasihteeri Taria Lähteenmäki.

Työ on hänen mukaansa yllättävän paljon aikaa vievää, sillä siihen kuuluu muun muassa omistajien etsimistä ja tavaran arvon määrittelemistä. Lain mukaan löytötavaratoimiston ei tarvitse ottaa säilytykseen alle 20 euron arvoista tavaraa.

– Tänne kiikutetaan usein parittomia hanskoja tai jopa kenkiä. Niitä emme kuitenkaan ota vastaan.

Toimiston suurimpia sesonkeja ovat isot juhlapyhät ja tapahtumat, kuten esimerkiksi festarit ja urheilukilpailut. Niiden jäljiltä toimistoon tuodaan lukuisia henkilöllisyystodistuksia, lompakoita ja kännyköitä.

– Kaikenlaisia avaimia on paljon. Myös auton avaimia kannattaisi kysellä, koska niitäkin tänne tuodaan. Avaimia pitää kuitenkin tulla paikan päälle katsomaan, koska avaintiedusteluihin emme vastaa puhelimitse, sanoo Lähteenmäki.

– Jos meillä ei ole vertailuavainta nähtävänä niin esimerkiksi hyvin yksilöllinen avaimenperä voi auttaa tunnistuksessa.

Poliisin löytötavaratoimiston lisäksi Tampereella toimii myös kaksi yksityistä löytötavaratoimistoa, joihin päätyy esimerkiksi ravintoloista ja busseista löytyneitä tavaroita. Näitä kutsutaan laitoslöydöiksi.

Poliisille päätyvät pääasiassa julkisilta paikoilta löytyneet tavarat.

Jos löytötavaran oikean omistajan jäljittäminen onnistuu, poliisi ilmoittaa aina hänelle löydöstä kirjeellä tai puhelimitse.

Löytötavaran omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat kustannukset.

Löytöpalkkion suuruus on 10 prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa.

Korvaus säilytyskustannuksista on viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin enintään 17 euroa.

Säilytyskustannukset voidaan jättää perimättä, jos ne ovat alle 4 euroa.

Löytötavaralaki edellyttää, että löytötavaroista on ilmoitettava tavaran oikealle omistajalle tai ne on toimitettava poliisille.

Tampereen poliisin löytötavaratoimisto

Hatanpään valtatie 16.

Palvelee arkisin kello 9-16.15.

Puhelinpäivystys kello 10-12.

Puh. 0295 445 389.

Sähköposti: [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nämä kaksi firmaa elävät tamperelaisten huolimattomuudella10.1.2014 16.02
Kangasalan poliisiasemalla huutokaupataan polkupyöriä ja muita löytötavaroita8.5.2018 10.43
Pääpoliisiaseman tilanne ärsyttää poliisia – "Valomainos sanoo että kauppakeskus aukeaa 19.4. – me emme tiedä, aukeaako uusi poliisiasema edes seuraavalla vuosikymmenellä"20.4.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat