Paikalliset

Keikka-arvio: Pelle Miljoona Oy valtasi Tampere-talon ison salin, katso nostalgiset kuvat

Erittäin iso pala suomirockin historiaa. Ari Taskinen, Sam Yaffa, Tumppi Varonen, Pelle Miljoona ja Andy McCoy.

Ville Laine

Suomirokin peruskiviksi lukeutuva Pelle Miljoona Oy:n albumi Moottoritie on kuuma ilmestyi vuonna 1980. Eipä olisi tuolloin arvannut, että 38 vuotta myöhemmin samainen punk-yhtye soittaa Tampere-talossa, saati täyttää Ison salin. Itse taisin nähdä Pelle Miljoonan Tumppi Varosen kanssa viimeksi joitain vuosia sitten Nokialla Pub Alabamassa hieman erilaisissa puitteissa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja vasta tällä viikolla uutisoitiin, että konsertit myyvät lippuja tällä hetkellä paremmin kuin koskaan. Uusien televisiosta tuttujen suosikkien lisäksi aallonharjalle ovat päässeet onneksi myös vanhemman liiton edustajat kuten Pelle Miljoona Oy.

Yhtye on 40-vuotisjuhlakiertueellaan, joka huipentuu tammikuussa Helsingin jäähalliin. Kokoonpanona on se klassinen 1979–80 vaikuttanut viisikko eli Pelle Miljoona, Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa. Viimeksi mainittuhan otti Ison salin lavan haltuun jo muutama viikko sitten Michael Monroen kera ja onhan Pelle Miljoonakin ottanut aiemmin tänä vuonna tuntumaa Tampere-taloon Kosminen keiju -produktion yhteydessä.

Kaikilla mittapuilla lavalla nähtiin ja kuultiin tänään suomirokin historian havinaa, lukeutuuhan illan päätähtien ansioluetteloon lisäksi sellaisia yhtyeitä kuin Problems? ja Hanoi Rocks, puhumattakaan erilaisista Pelle Miljoonan yhtyeinkarnaatioista, joita lienee pitkälti toistakymmentä.

Mutta mennäksemme itse asiaan, niin konsertti pyörähti vauhdikkaasti liikkeelle Olen kaunis ja Koska sydän sanoi niin -kappaleilla yhtyeen tämän kokoonpanon ainoalta albumilta Moottoritie on kuuma. Aikoinaan levyn julkaisun jälkeen Yaffa ja McCoy lähtivät yhtyeestä Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocksia, joten ehkäpä nyt 38 vuotta myöhemmin on levyn julkaisukiertue.

Pelkästään vanhoja ei muisteltu, sillä yhtye julkaisi vastikään viiden kappaleen EP:n Anna soihtusi palaa. Kuten McCoy asian ilmaisi: ” kynttilä palaa loppuun, mutta tää viddun soihtu palaa ikuisesti” ja EP:n nimikappale olikin ohjelmassa heti kolmantena. Letkeällä reggae-poljennolla etenevä kappale sopi hyvin vanhemman materiaalin sekaan kalpenematta.

Perään jatkettiin uuden materiaalin merkeissä lyhyellä oppimäärällä rock ’n’ roll -musiikista, koska räpistä ja itkuvirsistä ei Miljoona kumppaneineen piittaa. Vuorossa oli siis kappale Diggaan Rock ’n’ Rollista. Varsin osuvaa, koska oletettavasti valtaosa tämän illan yleisöstä nimenomaan diggasi kyseisestä musiikin lajista.

Konsertti oli jaettu niin, että alkuun Pelle Miljoona lauloi ja Tumppi Varonen soitti rumpuja, kunnes vaihdettiin osia. Varonen pääsikin ensimmäiseksi ääneen Kovat kundit kappaleen merkeissä. Merkille pantavaa oli, että Miljoona tuntui olevan rumpupatteriston takana kuin kotonaan. Into tuntuikin olevan kova soittamaan, kun kappaleiden välissä muiden välijuontojen väliin hän huikkaili, joko voidaan laskea biisi liikkeelle.

Välijuonnot olivatkin konsertissa oma lukunsa Miljoonan, Varosen ja McCoyn päästessä kaikkien ääneen tajunnanvirrassa. McCoy muun muassa kyseli, onko yleisössä paljon äitejä ja käsiä nousikin myöntymisen merkeiksi. Seuraavan kysymyksen, kuinka moni on Tumpin lasten äitejä, seurauksena oli pitkä hiljaisuus, eikä ehdokkaita ilmoittautunut. Perään Varonen kajauttikin Älä äiti itke -kappaleen seuraten uuden EP:n Valkokangas rakkautta ( Tuulen viemää) -kappaleella sekä hipeille omistetulla Lanka palaa -kappaleella.

Myös McCoy pääsi ääneen, kun yhtye esitti suomennoksen Blue Öyster Cultin kappaleesta Don’t fear the reaper, joka suomenkielisessä käsittelyssä on saanut nimekseen Romeo ja Julia. Ihan mallikkaasti McCoykin lauluosuudestaan suoriutui, vaikkei illan aikana ihan kaikista välijuonnoista välttämättä selvää saanutkaan. Joka tapauksessa kitara soi entiseen malliin ja soitto kaiken kaikkiaankin oli koko yhtyeellä varsin hyvässä kuosissa.

Lopussa lauluvuoron otti taas haltuunsa Miljoona ja kuten alleviivaten illan menoa, ilmoille kajahti Mulla menee lujaa -kappale. Sanoittajanahan Miljoona on myös ansioitunut vuosien saatossa ja kuten itse asian ilmaisi, oli tänään kyseessä John F. Kennedyn salamurhan vuosipäivä ja perään soitettiin Vapaus on suuri vankila -kappale.

Viimeisiksi säästetty Juokse villi lapsi ja eritoten Moottoritie on kuuma saivat yleisönkin jo hiljalleen liikkeelle, vaikka väliaplodeista pääteltynä koko ilta oli viihdytty muutenkin. Moottoritien jäähdyttyä ja soiton tauottua koko katsomo osoittikin yhtyeelle suosiota seisaaltaan. Yhtyeen palatessa encoreille yleisö yritti toki istua takaisin penkkeihinsä, mutta Miljoona totesi, että ”ei tarvii istuu takas alas” ja perään McCoy saman asian hieman värikkäimmin sanankääntein ilmaisten. Niinpä encoren ajan yleisö oli kuin päästetty irti karsinastaan bailaten mukana Problems? -lainan Ei tää lama päähän käy sekä Varosen bravuurin, Tahdon rakastella sinua, tahdissa.

Aivan viimeiseksi yhtye esitti Moottoritie on kuuma -albumin päätöskappaleen Hyvää yötä maailma, joka osoittautui koko illan sykähdyttävimmäksi vedoksi. Sen myötä Taskisen ilmavan urkujen soiton johdattelemana toivoteltiin maailman lisäksi hyvää yötä myös yleisölle.

Pelle Miljoona Oy, Tampere-talo Iso Sali, torstai 22.11.2018

Teksti ja kuvat Ville Laine

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Keikka-arvio: Tuomari Nurmio jakoi oikeutta Tampere-talossa22.11.2018 21.00
Keikka-arvio: Michael Monroe sähköisti Tampere-talon, katso vauhdikkaat kuvat29.10.2018 20.19
Keikka-arvio: Sielukas ilta Honey B & T-Bonesin seurassa Tampere-talossa28.10.2018 16.39
Pelle Miljoona juhlakiertueelle – mukana legendaarinen kokoonpano16.5.2018 09.23

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat