Kari Tapio in memoriam

Koko kansan Kari Tapio eli Kari Jalkanen menehtyi tiistaina.

Tiistaina menehtynyt Kari Tapio, Kari Tapani Jalkanen, oli viime vuosikymmenen suurin suomalainen laulaja, millä tahansa mittayksiköllä mitattuna.

Kari Tapio yhdisti eri sukupolvien ihmiset suomalaisen iskelmämusiikin pariin. Kari onnistui perimään monien edesmenneiden artistien kuten Olavi Virran, Rauli Badding Somerjoen ja Irwin Goodmanin yleisöt. Hän liikkui ja seurusteli sujuvasti kaikenikäisten ja -tyylisten ihmisten kanssa.

Musiikillisesti monipuolinen Kari Tapio salakuljetti rakastamaansa kantrimusiikkia suomalaisille. Mehän kuuntelemme sujuvasti kantria, kunhan sitä ei nimitetä kantriksi. Esimerkkeinä vaikka monet Yölinnun ja Joel Hallikaisen hitit. Moni noteerasi Kari Jalkasen ensi kertaa Erkki Liikasen aisaparina Aikapommi-älppärillä 1974. Viimeiseen pisaraan -kantrialbumi ilmestyi 35 vuotta myöhemmin.

Kari Tapio oli tuttu näky myös Tampereella. 1980-luvulla hän saattoi juuttua keikkojen välipäiviksi tänne viihteelle, sillä joviaalille seuramiehelle sitä seuraa riitti.

Monille keikkajärjestäjille Kari Tapio oli aikanaan myös oharien kuningas. Jos hän ei ollut mielestään keikkakunnossa, hän jätti keikan tekemättä. Kännissä häntä ei keikalla nähty.

Kari puhui haastatteluissa monesti ”hotellikuolemasta”. Aplodien jälkeen laulajaa odottaa hotellihuoneessa vain pullo, peti ja peili. Karin kohdalla tilanne parantui, kun vaimo Pia alkoi kakkoskuskiksi, ja kotiin ajettiin keikan jälkeen kaukaakin.

Syy ns. suomalaiskansalliseen alkoholinkäyttöön saattoi juontaa juurensa luontaisesta ujoudesta. Sitä kun poistaa rohkaisuryypyillä, ne voivat jäädä päälle. Alkoholiin kaatuneiden musiikkisankareiden lista on pitkä Matti Jurvasta ja Olavi Virrasta lähtien.

Kari Tapio oli myös humoristi. Hän oli kerran Reijo Taipaleen kanssa meillä radiohaastattelussa. Kysyin muun muassa, kuuluvatko herrat johonkin yhdistykseen tai kerhoon. Kari alkoi kertoa vuolaasti Vantaan Sihtiveikoista. Sihti tarkoitti heidän muusikkomurteessaan mikrofonia, johon laulu tähdätään.

– Montako jäsentä Sihtiveikkoihin kuuluu?

– Kyllä me Reiskan kanssa ajateltiin pyytää Topi Sorsakoski kolmanneksi, jos se muuttaa Vantaalle.

Kari Tapio lauloi komean konsertin kesällä Kajaanissa Vihreät Niityt -tapahtumassa. Kävin kättelemässä ja jututtamassa laulajaa keikan jälkeen. Kehuin, että on mukavaa kuunnella, kun iso mies murisee matalalta. Kari säpsähti.

– Oli siellä korkeitakin ääniä!

– Oli oli, kunhan sanoin...

Maamme eniten ansainnut laulaja piti itseään työmiehenä ja teki keikkansa verokirjalla, eikä perustanut itselleen firmaa. Suuri menestys ja suuret tulot tulivat vasta ikämiehenä, kun vielä 1990-luvulla Kari Tapio teki keikkoja tavallisen ravintolaorkesterin hinnoilla.

Viime vuosina Kari Tapio toteutti kaikki unelmansa: ”Suonenjoen Elvis” vieraili Elviksen jalanjäljillä Memphisin Sun-levytysstudioissa, levytti kantria, esiintyi rockfestivaaleilla, sai lukuisia palkintoja, hankki ison oman talon ja työllisti koko perheensä. Kari Tapio ei säästellyt itseään vaan kaatui saappaat jalassa.

Suuri suomalainen laulaja on poissa. Jokainen elää niin kauan kuin yksikin hänet muistaa. Sitä paitsi, Kari Tapio ei ole kuollut. Kuulin hänen laulavan radiossa tänäänkin.

Pentti Teräväinenystävä, dj., musiikin monitoimimies TampereeltaDiscopress Oy

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat