Puheenaihe

Pääekonomisti varoittaa: Syntyvyyden lasku rokottaa tulevaisuudessa joulukauppaa

Syntyvyyden lasku tulee näkymään myös tulevaisuuden joulukaupassa, ennustaa Kaupan liiton pääekonomisti.

Johanna Erjonsalo

Viime vuosien joulukuun myynnin kasvuluvut vähittäiskaupassa eivät ole yltäneet aivan 2000-luvun alun tasolle, kertoo Kaupan liitto tiedotteessaan.

– Kansainvälinen kilpailu kuluttajista mun muassa verkkokaupan kautta on kasvanut koko ajan. Osa joulukaupasta valuu ulkomaille. Lisäksi tulevaisuutta ajatellen kannattaa huomata, että koska lapsiperheet ovat joulun suurimpia kuluttajia, syntyvyyden lasku tulee näkymään myös joulukaupassa, toteaa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Viime vuonna vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti oli noin 1 030 euroa jokaista Suomessa asuvaa vähintään 15-vuotiasta kohti. Se on yli 190 euroa enemmän kuin kuukaudessa keskimäärin.

Tavaratalokaupassa ja monilla erikoiskaupan aloilla joulukuun myynnin merkitys on erityisen suuri.

Esimerkiksi kellojen ja korujen sekä kirjojen joulukuun myynti on noin 120 prosenttia suurempaa kuin muina kuukausina keskimäärin.

Myös kodintekniikka (+62 %) sekä lelut, pelit, lahjatavarat ja askartelutarvikkeet (+49 %) käyvät kaupaksi joulukuussa selkeästi muuta vuotta paremmin.

Tavarataloissa kauppa kiihtyy loppusyksyllä, ja sesonki on joulukuussa; myynti on joulukuussa 57 prosenttia suurempaa kuin muina kuukausina.

Päivittäistavarakaupassa joulun vaikutus myynnin kasvuun on maltillisempaa, mutta silti merkittävää.

Joulukauppa viime vuonna:

Viime vuonna koko vähittäiskaupan arvonlisäverollinen myynti joulukuussa oli lähes 4,76 miljardia euroa, eli noin 1 030 euroa jokaista Suomessa asuvaa vähintään 15-vuotiasta kohti. Kotitaloutta kohti joulukuun myynti oli lähes 1 780 euroa.

Joulukuussa 2017 joulusesongin tuoma arvonlisäverollinen myynnin lisäys kuukausikeskiarvon päälle oli noin 890 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat