Paikalliset

Vampyyrit tulevat Vapriikkiin – Tampereen museot julkistivat ensi vuoden näyttelyt

MUSEOT Tätä kaikkea Tampereen museot tarjoilevat meille vuonna 2019. Vampyyrien lisäksi luvassa on mangaa ja amerikkalainen Kiki Smith.

Dracula-näyttelyssä selviää muun muassa se, mitä yhteistä 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Tepesillä (kuvassa) ja kreivi Draculalla oli. Vampyyrinäyttelyssä nähdään esineitä sekä museoista että yksityiskokoelmista.

Vapriikki

Miten tunnistaa elävä kuollut? Kuinka sellaiselta voi suojautua? Tampereen museovuosi 2019 alkaa hyytävissä merkeissä, kun Vapriikkiin avautuu 15. helmikuuta vampyyrinäyttely.

– Näyttelyn materiaali tulee sekä museoista että yksityiskokoelmista, Vapriikin tutkija Marjo Meriluoto kertoo.

Nyky-vampyyrien esi-isä on Bram Stokerin luoma kreivi Dracula. Kirja ilmestyi vuonna 1897. Tampereella nähdään muun muassa Dracula-romaanin ensipainoksia, Stokerin käyttämää lähdeaineistoa ja hänen henkilökohtaisia muistiinpanojaan.

Vapriikki on pärjännyt viime aikoina kansainvälisissä kilpailuissa. Se on myös nimetty vuosisadan museoksi, ja kävijäennätyksiä on rikottu. Siksi Vapriikilta odotetaan paljon myös ensi vuonna.

Draculan lisäksi Vapriikkiin avataan vuonna 2019 kaksi muuta vaihtuvaa näyttelyä: Teatterikaupunki ja Ostia – Portti Roomaan.

– Valmistaudumme parhaillaan myös Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoteen, joka on vuonna 2020, kulttuuri- ja taideyksikön johtaja Toimi Jaatinen paljastaa.

Tampereen taidemuseoon avataan loppukesästä kansainvälisesti merkittävä manga-taiteen näyttely. Näyttelyssä nähdään noin 200 japanilaista originaaliteosta keskeisimmiltä tekijöiltä. Vastaavaa manga-näyttelyä ei ole nähty Euroopassa aiemmin.

– Näyttely syntyy siitä yhteistyöstä, jota olemme tehneet Japanin kanssa muumeihin liittyen, Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoo.

Mangan lisäksi Tampereen taidemuseo esittelee ensi vuonna veljekset von Wrightin teoksia. Näyttely on koottu Ateneumissa hiljattain esillä olleen näyttelyn pohjalta.

Taidemuseossa nähdään myös Jussi Mäntysen eläinveistoksia, Taru Mäntysen veistoksia ja Vuoden nuoreksi taiteilijaksi valitun Nastja Säde Rönkön töitä.

Sara Hildénin taidemuseo esittelee ensi vuonna kansainvälisesti merkittävän amerikkalaisen taiteilijan Kiki Smithin töitä.

– Hän on luonut maailmalla keskeisen uran, mutta Suomessa hän on vähemmän tunnettu, Sara Hildénin taidemuseon johtaja Päivi Loimaala kertoo.

Kiki Smithin näyttely on saatu Tampereelle Sara Hildénin taidemuseon tekemän kansainvälisen yhteistyön tuloksena.

– Münchenin Haus der Kunstista kysyttiin, kiinnostaako meitä Kiki Smith. Totta kai meitä kiinnostaa!

Muita poimintoja

Postimuseossa voi tutustua ensi vuonna yhteistyöhön, jota tehtiin ensimmäisen maailmansodan aikana Tornion ja Haaparannan välillä. Museo esittelee mm. kaupunkien välisen maailman ainoan posti-ilmaradan. Sodan jälkeen rata purettiin ja huutokaupattiin maanviljelijä ja liikemies Kalle Alastalolle, joka pystytti sen sahansa tarpeisiin Nokian Siuroon.

Muumimuseo aloittaa vaihtuvat näyttelyt. Ensimmäisenä vuorossa on kuvittaja Usko Laukkanen (1930–2000). Hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjoihin ja oppikirjoihin tekemistään kuvituksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vapriikki sijoittui hienosti, myös Muumimuseolla meni lujaa! – Suomen museoissa tehtiin uusi käyntiennätys7.2.2018 15.11

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat