Puheenaihe

Jopa 900 000 ajokilometriä silkalla läskillä? – Näin huima on kinkunrasvatempaus tänä vuonna

Kuvituskuva.

Tero Honkaniemi

Kinkkutemppu piristää kolmannen kerran suomalaisten joulunviettoa. Tavoitteena on kerätä ja kierrättää ennätysmäärä paistinrasvaa. Keräyspaikkojen määrää on lisätty lähes sadalla erityisesti kaupunkien keskusta-alueilla. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisella tempauksella havainnollistetaan kiertotalouden mahdollisuuksia ja säästetään viemäriputkistoa ja ympäristöä.

Suomalaiset syövät joka joulu noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, jonka paistamisen yhteydessä kotitalouksiin syntyy valtaisa määrä rasvajätettä.

Paistinrasvoista voidaan valmistaa uusiutuvaa dieseliä, joka vähentää kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 prosenttia perinteiseen dieseliin verrattuna. Kotitaloudet voivat pakata käytetyt paistinrasvat kartonkitölkkeihin ja tuoda ne keräyspaikkoihin. Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat Honkajoelle käsiteltäväksi ja sieltä Nesteen Porvoon jalostamolle. Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä.

Keräyspaikkoja on K-ruokakauppojen yhteydessä, joillakin Neste-asemilla ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteisissä.

– Tavoitteemme 300 000 osallistuvasta kotitaloudesta on kunnianhimoinen, mutta olemme varmoja, että se on saavutettavissa, kertoo Kemianteollisuus ry:n valmiuspäällikkö Petri Ahola-Luttila.

Jos jokainen 300 000 kotitaloudesta antaisi yhden kinkun rasvat, voisi se tarkoittaa jopa 900 000 ajokilometriä. 

Vuonna 2016 Kinkkutemppuun osallistui 40 000 kotitaloutta, ja vuonna 2017 jo yli 145 000 kotitaloutta kierrätti kinkun paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi. Rasvaa kertyi viime vuonna huikeat 44 tonnia.

Lisätietoa kampanjasta löydät osoitteesta http://www.kinkkutemppu.fi/.

Rasva keräykseen, ei vyötärölle

Kinkun paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin. Rasvan voi laittaa siis kierrätykseen tai bio- tai sekajätteisiin.

Rasvan keräysaika on 20.12.–7.1. Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa Hope ry:lle keräyksen päätyttyä. Hope tukee vähävaraisia perheitä.

Kinkkutemppu tehdään 14 toimijan yhteistyönä.

Valtaosa keräyspaikoista löytyy K-ruokakauppojen yhteydestä, lisäksi paistinrasvoja voi toimittaa valikoitujen Neste-asemien ja joidenkin kuntien jäteyhtiöiden keräyspisteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat