Paikalliset

”Tässä haisee jo kartellin käryä”

Olli Ruosaari liittyy ihmettelijöiden laajaan joukkoon: miksi omakotiasujilta poistetaan kertaalleen maksettu piuha ja tilalle tarjotaan uutta kallista kuitua ilman mitään hyvitystä.

Tampereen Ristinarkulla asuvan Olli Ruosaaren mielestä valtiovallan Laajakaista kaikille -hanke menee kummalliseen suuntaan.

Hankkeen kustannuksien jako on hänen mielestään heittänyt härän pyllyä, kun vertaa mitä hankkeen papereissa lukee.

– Teleyrityksien piti maksaa hankkeesta kolmannes ja loppu olisi julkista tukea. Tuossa annetaan ymmärtää että hanke tulisi liki ilmaiseksi myös omakotiasujalle. Jotain meni vikaan 2009, kun teleyhtiöt keksivät pompauttaa tilaajayhteyden hinnan liki kymmenkertaisiksi parista sadan pariin tonniin. Teleoperaattorit alkoivat rahastaa kansalaisia, sanoo Ruosaari.

Siinä se nyt pötköttää: ”tonnin tarjouskela” Ruosaaren omakotitalon tontin pielessä. Pikkumäenkadun kesäisen perusparannuksen yhteydessä väkisin tuotu valokuitu. Joka nyt maksaisi Ruosaarille 1 800 euroa.

– Kun hanketta vuosi sitten esiteltiin, ei mainittu mitään asukkaalle tulevista kustannuksista. Tästä asiasta on hätistelty Elisaa, kaupunkia, kuluttajavirastoa ja Viestintävirastoa, mutta joka paikassa on sellainen meininki, ettei tää nyt oikein meille kuulu.

Huvittavinta koko valokuitutouhussa on se, että kaupunki purkaa vanhat valotolpat, Elisa kupariset ilmajohdot ja valokuitu viedään maan alle. Sitten uudet tolpat pystytetään toiselle puolelle katua – koska täytyyhän katuvalot olla.

– No olisivat niihin mahtuneet roikkumaan ne vanhat kuparipiuhatkin, ihmettelee Ruosaari operaatiota, joka muistuttaa yhä enemmän hölmöläisten matonpaikkuuta.

– Vastustan sitä, että teleyhtiö voi poistaa kiinteän, kertaalleen maksetun piuhan yksipuoleisella päätöksellä ja tarjoaa vastineeksi kuitua sillä verukkeella, että sen kautta minulla on mahdollisuus palveluihin, mitä en kaipaa.

Ruosaaren mielestä koko uudistuksessa kansalaisen nenään haisee jo kartellin käry.

– Miksi kulujen vyörytys kuluttajien niskaan on mahdollista teleyhtiöille, mutta ei sähkö- ja vesiyhtiöille? Kaupungilta ei ole tullut laskua kadun saneerauksesta, Elisalta tuli pakkomyyntiä muistuttava lasku valokuidusta, jota en tarvitse.

Ruosaaren mukaan eräs operaattori on arvioinut, että valokuidun veto maksaa viisi euroa metriltä.

– Kyseessä ei ole kansalaisen tai kaapeliurakoitsijan arvio. Jos myyjä itse kertoo tuon aivan hiljattain, niin miksi se kansalaiselle sitten maksaa 900? Meikäläisen tapauksessa hinta olisi 25. Taloyhtiöihin kyllä viedään kuitu ilmaiseksi, koska niissä on jo valmiiksi asiakkaita, jotka maksavat kuitua pois vastikkeessa. Omakotialueilla halutaan rahat pois etupainotteisesti.

Ruosaarta myös hatuttaa Elisan tapa markkinoida väkisin maan alle vietävää valokuitua.

– Vaihtoehtoisia palveluja ei kerrottu. Moni mieltää mokkulan tietokokohtaiseksi tikuksi, joita pitää olla yhtä monta kuin on koneitakin. Mutta kaupasta saa 3G-routereita muutamalla kympillä ja mokkula kylkeen, se tekee langattoman verkon kämppään. Tarkoitushakuisesti on luotu vaikutelma, että mokkulat ovat huonosti toimivia kapuloita. Kyllä sillä pakon edessä pärjää ihan hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat