Puheenaihe

Kuva: Lopettaisiko tällainen savukeaski tupakoinnin? – Suomessa ideoitiin tehokas konsti

THL:n kyselyn mukaan suomalaiset pitävät yhtenäisten savukerasioiden käyttöönottoa hyvänä keinona hillitä tupakoinnin aloittamista. – 

THL

Ulkoasultaan yhdenmukaiset tupakkapakkaukset voisivat vähentää tupakoinnin aloittamista, uskovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemässä laadullisessa arviointitutkimuksessa haastatellut suomalaiset.

Haastateltavat pääsääntöisesti kannattivat niiden käyttöönottoa Suomessa. Myös THL kannattaa yhdenmukaisten tupakkapakkausten käyttöönottoa. THL antoi lausunnon asiasta STM:lle lokakuussa.

– Pakkausten tarkoituksena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta, lisätä terveysvaroitusten tehokkuutta ja vähentää sellaista pakkausmuotoilua, joka voisi johtaa kuluttajia harhaan tupakkatuotteiden käytön haitoista, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä. 

Yhdenmukaisissa pakkauksissa on tyypillisesti yksi sallittu, erikseen määritelty väri ja niistä on poistettu logot ja muut kuvalliset tuotemerkkiin liittyvät tunnukset. 

EU määrittää askien varoituskuvat ja -tekstit, mutta EU:n tupakkatuotedirektiivi ei ota kantaa yhdenmukaisiin pakkauksiin vaan ne ovat kansallisen lainsäädännön varassa. 

Yhdenmukaiset tupakkapakkaukset ovat jo käytössä esimerkiksi Australiassa, Ranskassa, Britanniassa ja Norjassa. 

Lue myös: Tupakan ikäraja 20 vuoteen – näillä keinoilla ministeriö aikoo lopettaa röökaamisen Suomesta

Haastateltavat pitivät esimerkkejä yhdenmukaisista tupakkapakkauksista rumina ja tylsinä. 

– He eivät uskoneet, että niiden käyttöönotto vaikuttaisi paljonkaan tupakoinnin lopettamiseen väestötasolla, mutta se voisi vähentää nuorten tupakoinnin aloittamista, arvioi THL:n vieraileva tutkija Susanne Ådahl.

– Askien kuva- ja tekstivaroituksia toivottiin ymmärrettävämmiksi ja uskottavammiksi, sillä yksinkertaisissa pakkauksissa niihin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.

Myös askin hinnan, tupakoinnin ympäristö- ja taloudellisten vaikutusten sekä lopettamisen myönteisten puolien toivottiin tulevan paremmin esiin. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi tutkimus tupakasta: Haitta-aineita saa jopa 6 kertaa enemmän kuin tupakkayhtiöt ilmoittavat19.9.2018 14.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat