Paikalliset

Viestintävirasto: Ei hintakattoa valokuidun kiskurihinnoille

Nuuska Ulkuniemi sanoo, että aikuisen tarpeisiin mokkula on oikein passeli. Nettipeleihin tarvitaan jo sitten lisävääntöä.

Omakotiasujia sapettaa Elisan monipolimainen valokuidun pakkomyynti. Nuuska Lamminpäästä sanoi kuidulle ei ja otti mokkulan.

Ennen Nuuskan kokemuksia hieman huonoja uutisia omakotiasujille: Viestintävirasto ei voi puuttua kalliiden valokuituyhteyksien hintoihin.

Tämä siksi, että tarjolla on langaton yhteys, joka täyttää viestintämarkkinalain pykälän. Sen mukaan jokaisella kuluttajalla tai yritysasiakkaalla on oikeus saada tarkoituksenmukainen – vähintään 1 megan – internetyhteys.

– Liikenneministeriö on neuvotellut operaattoreiden eli alueellisesti nimettyjen yleispalveluyritysten kanssa viime vuonna. Operaattorit sitoutuivat siihen, että laajakaistaliittymän rakentamiskustannus saisi olla enimmillään tuhat euroa. En osaa arvioida, onko 900 euroa valokuituliittymästä kohtuuton vai kohtuullinen, 1 800 euroa voi olla jo toinen kysymys, sanoo Viestintäviraston lakimies Saara Punkka.

Kaupunkilehti Tamperelainen nosti valokuituasian esille viikonvaihteessa. Elisa uusii muun muassa Ikurissa ja Lamminpäässä vanhoja kuparijohtoja maan alle vietävään valokuituun – ja rätkäisee minimissään 900 euron laskun sille omakotiasujalle, joka nopeat yhteydet mahdollistavan valokuituyhteyden taloonsa ottaa.

Omakotiasujat ovat hankalassa tilanteessa: vanha laajakaista ja lankapuhelin lakkaavat toimimasta sitä mukaa kun Elisa valokuituun siirtyy. Jos 900 euron tarjous – tai myöhemmin 1 800 euron hintalappu – hirvittää, mokkulallakin pärjää.

Lamminpääläinen Timo ”Nuuska” Ulkuniemi on yksi valokuidusta kieltäytyneistä.

– Elisan esitteessä oli mainittu valokuidun lisäksi 1 megan liittymän kuukausimaksu muistaakseni 20 euron hintaan ja lupaus, että jopa 100 megaa onnistuu. Hintaa vain ei kerrottu. Hommasin sitten itselleni mokkulan – yhdeksän euroa kuussa – ja hyvin se pelittää ilman tuhansien eurojen perusmaksuja, sanoo Nuuska.

– Sähköpostit ja perusnettihommat toimivat. Esimerkiksi YouTube, Spotify ja YLE Areena toimivat mokkulalla oikein hyvin. En pitänyt myöskään tavasta kaupata poskettomalla hinnalla kaikkia oheispalveluja, joita ihminen ei tarvitse.

Nuuskan mielestä mokkula sopii varsin hyvin aikuisen ihmisen käyttöön. Eri asia on sellaisilla kotitalouksilla, joissa vaikkapa työn tai lasten takia tarvitaan nopeita laajakaistayhteyksiä.

– Naapuri kiroili, kun sen oli pakko ottaa Elisan valokuitu. Perheessä kun on kolme poikaa, jotka pelaavat kavereiden kanssa netissä.

– Itse laitteita vuokraavana ymmärrän että kulut pitää saada maksettua. Mutta se on sikamaista että pitäisi maksaa kaikki heti kerralla.

Niinikään Lamminpäässä asuvalla Elina Toivosella on karua kokemusta Elisan valokuidusta.

– Kun sitten piuhat on saatu paikalleen, voidaankin entinen antenni katolta heittää menemään, samoin entinen antennidigiboksi – eli on ostettava uusi digiboksi tai otettava esimerkiksi Elisa Viihde -paketti. Kaapeli-tv-liittymä ei sinällään tuo juurikaan mitään lisäkanavia vaan niistäkin on erikseen maksettava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat