Paikalliset

Elisa lähetti ikurilaisille ison laajakaistalaskun: 900 euroa nyt, yli 1800 euroa ensi kuussa tai linjat pimenevät

Tuuli Silvennoinen odottaa kauhulla, koska hänellekin tulee ilmoitus vaihdosta valokuituun. Näin käynee, jos Niittäjäntietä ryhdytään saneeraamaan.

Omakotiasujille on tulossa jopa 1 800 euron lisälasku, kun Elisa muuttaa vanhoja kuparipiuhoja valokuiduksi.

Ikurissa asuva Tuuli Silvennoinen on tuohtunut.

Posti kiikutti hänen Metsämiehenkadulla asuvalle ystävälleen Elisan kirjeen, jossa ilmoitettiin, että vanhat kupariset ilmajohdot korvataan nopealla valokuituverkolla. Silvennoinen odottaa kauhulla, koska hänellekin tipahtaa samanlainen lappu Niittäjäntielle.

– Laajakaista lakkaa ja lankapuhelin mykistyy lokakuun lopussa. Tilalle tarjotaan 900 euron valokuitua. Se on suuri ja kallis muutos omakotiasujille. Ja jos ei syyskuun loppuun mennessä tartu tarjoukseen, normaali hinta on sen jälkeen 1 835 euroa, ihmettelee Silvennoinen.

– Tämä tulee liian äkkiä. Tällaiselle siirtymälle pitäisi saada enemmän aikaa ja myös pidempi maksuaika. Se on vähintä mitä omakotiasuja nyt tässä vaatii. Pitäisi saada myös enemmän informaatiota asiasta.

Kehitys on kuulemma vääjäämätön: ilmapiuhat korvataan maan alle vietävillä kaapeleilla. Niihin siirtyy yhä enemmän niin sähkö- kuin televerkkoakin. Uusiminen tapahtuu samalla, kun Tampereen Infra saneeraa katuja.

Mutta samalla Elisa pakottaa asiakkaansa kalliiseen rakoon: välimuotoa ei ole – joko otat valokuidun tai sitten et. Paitsi että, mokkulalla voi tietysti surffata, mutta se on laajakaistaa hitaampaa. Ja jos ottaa valokuidun, vanha lankapuhelin korvataan Saunalahti Kotipuhelin Plussalla, joka sekin kyllä käyttää kännykän lailla sim-korttia.

Johtoverkkosuunnittelija Antti-Jussi Kandell Elisalta myöntää, että kaikki omakotitaloudet Tampereella eivät ole halunneet maksaa maltaita valokuidusta.

– Kyllä tämä on närästänyt joitakin. Mutta asiakas on tässä laadullisesti voittaja. Kuidussa nopeus kasvaa huikeasti. Kuidulla tulee kaapeli-tv ja sadan megan laajakaistamahdollisuus, sanoo Kandell.

Elisa on Tampereella saneerannut jo ”aika paljon” vanhoja kupariliittymiä omakotitaloihin. Ristinarkulla on saneerattu muutama kadullinen, samoin Nekalassa. Nyt painopistealueina ovat Ikuri ja Lamminpää. Kandellin arvion mukaan tänä vuonna on Tampereen alueella hyvinkin satakunta kiinteistöä siirtynyt Elisan valokuituun.

Omakotiasujia kiinnostaa, voidaanko vaikkapa neljän kimppaan ottaa valokuitu ja jakaa se keskenään. Vastaus on Kandellin: ei voi.

– Valokuitua ei ole mahdollista jakaa omakotitaloissa. Osakeyhtiömuotoisissa kiinteistöissä olisi mahdollista jakaa. Kuitua onkin vedetty taloyhtiöihin.

Rakennuttajainsinööri Pasi Ruohomäki Tampereen Infrasta sanoo, että valokuitu laajenee koko ajan.

– Kun suunnittelemme katujen kunnostusta, ilmoitamme yhteistyökumppaneillemme kohteista – josko niissä olisi tarvetta uusia sähkö- tai puhelinverkkoja. Elisa on lähtenyt uusimaan kupariset piuhat valokuiduksi.

Hän korostaa, että jos asia – valokuidun kalleus – kuntalaisia ärsyttää, sitä ei saa nyt pistettyä kaupungin piikkiin.

Ikurilainen Tuuli Silvennoinen ei purematta asiaa niele.

– Mistä me omakotiasujat voimme tietää, ettei meitä laskuteta nyt moninkertaisesti? Tämä on iso paukku kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat