Puheenaihe

Sipilän hallituksen luottamus mitataan keskiviikkona – irtisanomislaki pian kovan edessä

Juha Sipilän hallitus on ensi keskiviikkona kovan paikan edessä, kun se mittauttaa luottamuksensa eduskunnassa. – 

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antaa hallituksen työllisyyspolitiikasta tiedonannon eduskuntaan – samalla hallitus mittauttaa luottamuksensa eduskunnassa äänestyksen avulla. Äänestys pidetään ensi viikon keskiviikkona.

Taustalla on etenkin palkansaajajärjestöjen tunteita kuumentanut hallituksen suunnitelma, jolla helpotettaisiin irtisanomisia pienyrityksissä.

Sipilä ja työministeri Jari Lindström (sin.) kuitenkin korostavat, että tiedonanto ja luottamusäänestys eivät ole suunnattuja ainoastaan irtisanomislakiin, vaan hallituksen koko työllisyyspolitiikkaan.

– Ulkoparlamentaariset voimat eivät sanele meidän politiikkaamme, Lindström muistutti ja viittasi samalla ammattiyhdistysliikkeen harjoittamaan hiillostukseen.

Sipilä on antanut nykyisen hallituksen aikana kolme tiedonantoa. Ne annettiin hallitusohjelmasta, kustannuskilpailukykypaketista ja hallituspohjasta. Viimeisin tiedonanto annettiin perussuomalaisten hajotessa viime vuoden kesällä.

Keskiviikkona voi ratketa koko hallituksen tuleva kohtalo. Jos eduskunnan enemmistö antaa tukensa hallitukselle, Sipilän valitsema linja työllisyyspolitiikassa jatkuu. Jos taas luottamusta ei heru riittävästi, se todennäköisesti johtaa hallituksen kaatumiseen ja ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin.

Edellisen kerran ennenaikaiset vaalit on Arkadianmäellä käyty vuonna 1975, jolloin tasavallan presidentti Urho Kekkonen hajotti koko eduskunnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat