Paikalliset

Suojeltu tulitikkutehtaan piippu aiotaan purkaa Santalahdessa, tilalle on tulossa metallinen piippu

Santalahti

TreSoft

Tulitikkutehtaan suojeltu piippu aiotaan purkaa Santalahdesta. Piippu oli tarkoitus säästää, mutta nyt näyttää siltä, ettei se ole mahdollista.

Ramboll Oy:n tekemän kuntotutkimuksen mukaan piipun tiilirakenteissa ja betoniperustuksessa on vakavia ja laajoja rapautumavaurioita sekä laatupuutteita. Muuratun piipun yläosasta on tippunut useita tiiliä ja laastisaumat ovat paikoin pudonneet. Piippu on kallistunut merkittävästi kaakkoon, kohti tulitikkutehdasta.

Tampereen kaupunki on nyt hakemassa poikkeuslupaa piipun osittaiselle purkamiselle. Asiaa käsitellään ensi viikolla yhdyskuntalautakunnassa.

Tilalle on tarkoitus rakentaa uusi piippu siten, että alaosa muurattaisiin alkuperäistä vastaavilla poltetuilla tiilillä. Yläosa tehtäisiin metallirakenteisena, verhoiltuna perforoidulla Cor-Ten-teräksellä. Piippu valaistaan, ja suunnitelman tekee valaistussuunnittelija.

Piipun purkamiseen on pyydetty lausunnot Pirkanmaan ELY-keskukselta ja Pirkanmaan maakuntamuseolta.

Maakuntamuseo pitää piipun purkamista erittäin valitettavana, mutta mahdollisena.

ELY-keskus suhtautuu piipun purkamiseen kriittisemmin. Se muistuttaa, ettei tiilirakenteen korvaaminen metallilla ole voimassa olevan asemakaavan mukainen ratkaisu. ELY-keskus ei pidä sitä hyväksyttävänä, että piipun yläosan tiilirakenteet korvattaisiin metallirakenteella.

ELY-keskuksen mukaan suojellun rakennuksen purkaminen vaatii kaavamuutoksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Santalahteen rakennetaan 500 asuntoa – Rakennustyöt alkavat heti, kun kaavamuutos on lainvoimainen29.11.2016 11.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat