Paikalliset

Kolme pääsi palkkatöihin ja kaksi työkokeiluun – Tässä Tampereen uudistuneen huumehoidon onnistumiset ja takapakit

HUUMEET Näin Tampereen uudistunut huumehoito onnistui viime vuonna. Kaikkia tavoitteita ei kuitenkaan saavutettu.

Tampereen huumeongelma näkyy hoidossa käyvien asiakasmäärien kasvuna.

Toni Forssell

Tampereen kaupunki uudisti huumehoidon viime vuoden alussa, ja tulokset alkavat näkyä. Tilastojen valossa mallista löytyy onnistumisia, mutta joissakin asioissa on myös otettu takapakkia.

– Yhtenä tavoitteena oli vähentää erikoissairaanhoidon käyttöä, joka vähentyikin viime vuonna 14 prosenttia. Toisaalta Acutassa käynnit lisääntyivät 21 prosentilla, sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi kertoo.

Uudistuksen myötä huumehoito kilpailutettiin kahdelle toimijalle, joista toinen toimii Tullintorin alueella ja toinen Hatanpäällä. Tullintorin yksikön nimi oli Jeesi, mutta nimi on nyt Huumehoidon avopalvelut Tampere. Hatanpään yksikön nimi on Breikki.

Yksi tavoitteista oli se, että asiakkaista 80 prosenttia etenee hoitosuunnitelman mukaisesti. Tätä tavoitetta ei saavutettu viime vuonna. Jeesissä hoidossa pysymisen taso oli 69 prosenttia ja Breikissä 75 prosenttia.

– Jeesin ja Breikin välisessä erossa yhtenä selittävänä tekijänä voi olla se, että Jeesissä käy enemmän asiakkaita. Breikki muutti Hämeenkadulta Hatanpäälle, ja tästä syystä siellä käy vähemmän väkeä, Närhi kertoo.

Breikissä on käynyt tänä vuonna tammi-elokuun välisenä aikana 185 eri asiakasta ja Jeesissä vastaavana aikana 259.

Tilastoista käy ilmi myös se, että viime vuonna Jeesin ja Breikin asiakkaista 37 löysi itselleen mielekästä toimintaa kolmannen sektorin piiristä eli löysi esimerkiksi jonkin harrastuksen. Asiakkaista 15 pääsi mukaan kuntouttavaan toimintaan.

Kolme asiakasta pääsi palkkatyöhön ja kaksi työkokeiluun.

Tampereen huumeongelma on pahentunut viime vuonna, ja tämä näkyy myös huumehoidon asiakasmäärissä.

Viime vuonna Jeesissä ja Breikissä kävi hoidossa tammi-elokuun aikana yhteensä 365 eri asiakasta. Tämän vuoden vastaavana aikana asiakkaita oli hoidossa 432.

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) kertoo, että jossakin vaiheessa eteen tulee se, että rahoitusta on lisättävä.

– Se on hieno asia, että ihmiset ovat löytäneet hoidon piiriin. Mutta jos asiakasmäärät jatkavat nousuaan, rahoitusta on tarkasteltava uudelleen.

Kaikki hoidossa käyvät eivät saa korvaushoitoja

Jeesissä ja Breikissä on käynyt tänä vuonna tammi-elokuun välillä 432 eri asiakasta.

Asiakkaista kaikki eivät saa korvaushoitoa. Korvaushoidossa on ollut tänä vuonna tammi-elokuun aikana yhteensä 277 asiakasta.

Jeesissä ja Breikissä annetaan korvaushoitoja vain täysi-ikäisille.

Ikäryhmistä eniten korvaushoitoja annetaan 37-vuotiaille. Vanhimmat korvaushoitojen saajat ovat yli 55-vuotiaita. Nuorin korvaushoidon saaja on tänä vuonna ollut 20-vuotias. Alle 26-vuotiaita korvaushoitojen saajia on ollut 22.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tässä keinoja huumeongelman selättämiseksi – Työryhmä luovutti pitkän listansa pormestarille18.6.2018 15.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat