Paikalliset

Teatteriarvio: Suurten odotusten komediapommin ensi-ilta on nähty – Onnistuiko Tämä on ryöstö!

TEATTERIARVIO TTT:n Suomen kantaesitys Tämä on ryöstö! Komedia pankkiryöstöstä iskee nauruhermoon hulvattomalla menollaan.

Tarkastaja Raimo Sokka (Janne Kallioniemi) törmää sananmukaisesti pankkineiti Raijaan (Heidi Kiviharju) ja lempi leimahtaa salamana. Taustalla pankinjohtajana Puntti Valtonen.

Kari Sunnari

Hauskan tekeminen on kovaa työtä, mutta nyt onnistutaan. Ohjaaja Tommi Auvinen ja TTT:n taitava näyttelijäryhmä kirvoittaa katsojilta makeat naurut. Välillä meno hurjistuu katsomossa huudoksi.

Kolme brittiläistä teatteriopiskelijaa halusi tehdä teatteria, joka naurattaisi heitä itseäänkin. Vaatimattomaan pubiin syntyi komedia Näytelmä, joka menee pieleen. Siitä tuli huikea menestys, joka sai kantaesityksensä Tampereen Teatterissa pari vuotta sitten.

Nyt sama ryhmä – Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields – on kirjoittanut näytelmän Tämä on ryöstö, joka kerää täysiä katsomoita Lontoossa.

Näytelmä, joka menee pieleen kertoi harrastajanäyttelijöistä ja hauskuus tuli siitä, miten ammattilaiset osasivat näytellä huonosti. Tämä on ryöstö pelaa laajemmilla kaarilla: mukana on toinen toistaan hullumpia kohtauksia jatkuvana virtana. Katsojille ei juuri hengähdysaikaa heru. Kohellus on kuitenkin tarkkaan hallinnassa, iskut kohdallaan.

Näytelmä alkaa lupaavasti: kaksi Kakolan vankia suunnittelee pankkiryöstöä Tampereelle, jossa on 50 miljoonan markan arvoinen timantti. Kenellekään ei pitänyt hiiskua suunnitelmasta, mutta pian mukana on vanginvartijoita itse vankilanjohtajakin. Mutkia riittää ennen kuin timantti häämöttää. Lopputulos yllättää kaikki.

Ohjaaja Tommi Auvinen on kokenut komedian taitaja, lukuisia hienoja produktioita tehnyt. Hän on saanut näyttelijät vauhtiin, joka etenee kuin hurrikaani. Puntti Valtonen on räväkkä vankilanjohtaja ja joviaali pankinjohtaja. Alaisena hänellä on Aarne, armoitettu komedian ja farssin taitaja Tom Lindholm. Heidi Kiviharjun Raija on seksiä kaipaava pankkivirkailija ja kaidalta tieltä eksyneen Sami-pojan (Verneri Lilja) äiti. Janne Kallioniemen tarkastaja Sokka törmää sananmukaisesti Raijaan ja ihastuu oitis. Pankinjohtajan tytär Oikku (Petra Ahola) ihastuu Samiin, mutta kintereillä vaanii eksä, vankilasta karannut Rundqvist (Tommi Raitolehto). Olkkua havittelevat myös Saska Pulkkisen rollaattorimies ja Aarne. Kun sekaan pannaan vielä timantinmetsästys, kaaos on täydellinen.

Hannu Lindolmin nerokas lavastus huipentuu jyrkällä seinällä, jossa näyttelijät ovat vaijerin varassa.

Kellä kulta, sillä onni ja muut iskelmät juurruttavat esityksen 50-luvulle. Mikko Koivusalon suomennos on elävää, välillä pikkutuhmaa sanasuitsutusta.

Tämä on ryöstö!

Käsikirjoitus Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields

Suomennos Mikko Koivusalo

Ohjaus Tommi Auvinen

Musiikkidramaturgia Joonas Mikkilä

Koreografia Jouni Prittinen

Lavastussuunnittelu Hannu Lindholm

Pukusuunnittelu Jaana Aro

Valosuunnittelu Sami Rautaneva

Äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa/Kyösti Kallio, Rauli Roininen

Rooleissa Petra Ahola, Heidi Kiviharju, Janne Kallioniemi, Verneri Lilja, Samuli Muje, Saska Pulkkinen, Tommi Raitolehto, Tom Lindholm, Puntti Valtonen, Juulianna Mäkelä, Osku Ärilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Teatteriarvio: Tämä näytelmä on meditatiivinen kokemus6.9.2018 17.00
Teatteriarvio: Eilisessä ensi-illassa pureuduttiin lapsettomuuteen31.8.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat