Paikalliset

Lastensuojeluun ehdotetaan sitoutumispalkkiota Tampereella – "Jo sekin auttaisi, jos työntekijä voisi sitoutua työhön edes vuodeksi"

LAPSET Tiina Elovaara ehdottaa rahapalkkioita, jotta lastensuojelun työntekijät pysyisivät töissä edes vuoden verran.

Tiina Elovaara (sin.)

Katariina Salmi

Kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Tiina Elovaara (sin.) on tehnyt lyhyen ajan sisällä kaksi Tampereen lastensuojeluun liittyvää valtuustoaloitetta.

Syynä on huoli lastensuojelun tilasta, joka on Elovaaran mukaan surkeassa jamassa niin Tampereella kuin muualla Suomessa.

– Tiedän, ettei näillä valtuustoaloitteilla korjata koko tilannetta, mutta jos edes jotakin saisi aikaan. Lastensuojelu on Suomessa sellaisella tolalla, että koko järjestelmä ja kulttuuri pitäisi myllätä kokonaan uusiksi.

Tuorein aloite on elokuulta. Siinä Elovaara ehdottaa Tampereella lastensuojelutyössä toimiville sosiaalityöntekijöille kannustuspalkkiota ja sitoutumislisää.

Ehdotuksen mukaan lastensuojelun avohuollon ja uusien asiakkaiden yksiköiden lapsiperheiden tiimissä koko vuoden toimineille sosiaalityöntekijöille maksettaisiin 500 euron kertakorvaus. Sen lisäksi maksettaisiin sitoutumiskannustuspalkkio, jos sitoutuu vuodeksi töihin. Palkkio olisi yhtä työntekijää kohden maksimissaan 4 800 euroa vuodessa.

– Lastensuojelun työntekijöiden vaihtuvuus on suuri. Jo sekin auttaisi lasta, jos työntekijä voisi sitoutua työhön edes vuodeksi.

Toinen valtuustoaloite on toukokuulta, ja se koskee työntekijöiden kuormitusta. Elovaara ehdottaa, että yhdellä lastensuojelun työntekijällä olisi Tampereella vastuullaan maksimissaan 30 lasta.

– Sekin on aika paljon. Tosin pahimmillaan tilanne on ollut se, että yhdellä työntekijällä on 70 lasta.

Tampereella raavitaan tällä hetkellä säästöjä kasaan suurennuslasin kanssa. Onko tässä tilanteessa edes mahdollista ajatella esimerkiksi kannustinpalkkioita?

– Lastensuojelu ja säästöt ovat huono yhdistelmä. Pitäisi muistaa, että panostus lastensuojeluun voi tuoda isoja säästöjä; esimerkiksi laitoshoito on tavattoman kallista, jos sellaiseen joudutaan turvautumaan. Tiedän sellaisiakin kuntia, joissa on panostettu kodinhoitajiin. Se on yllättäen tuonutkin isoja säästöjä ja toiminut tukena perheille, Elovaara perustelee.

Valtuustoaloitteiden lisäksi Elovaara toivoo lastensuojeluun tukihenkilömallia.

– Tiedän jo lapsuudenmaisemastani, että vanhempien ja viranomaisten välit voivat olla kireät ja tulehtuneet. Vanhemmat voivat olla myös katkeria. Tällaisissa tilanteissa olisi hyvä, että käytössä olisi tukihenkilömalli. Tukihenkilö toimisi apuna viranomaisten ja perheiden välissä.

Elovaara on puhunut avoimesti omista lapsuudenkokemuksistaan, kun perhe tarvitsi apua äidin kuoleman jälkeen. Hän on myös ollut kiitollinen yhteiskunnalta saamastaan tuesta.

– Me saimme apua ihan kotiin asti.

Tiina Elovaara

kansanedustaja (sin.)

on puolueensa 2. varapuheenjohtaja ja toimii myös ulkoasiain- ja ympäristövaliokunnassa

Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen

31-vuotias

asuu Tampereella

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastensuojelu tiukassa ahdingossa: mielenterveyspalvelut ontuvat Suomessa pahasti1.2.2018 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat