Paikalliset

Teatteriarvio: Tämä näytelmä on meditatiivinen kokemus

TEATTERIARVIO Telakan ja Teatteri Vanhan Jukon yhteistuotanto Sunnuntai on ajatuksia herättävä.

Teatteri Telakka ja sen lahtelainen sisarteatteri Vanha Juko ovat valmistaneet yhteistyössä mielenkiintoisen esityksen Sunnuntai. Kaisa Sarkkinen ja MInja Koski värikkäässä kukkaviidakossa.

Ilkka Saastamoinen

Katsojaa odottaa Telakan vintillä ihastuttava näkymä: näyttelijät makaavat lattialla kuin auringossa, hiekka valuu katosta hitaasti tiimalasin tavoin. Tällainenko on ikuinen sunnuntai?

Ari Nummisen ja Linda Wallgrenin ohjaama Sunnuntai tarjoaa aineksia, joista katsoja voi mielikuvituksessaan rakentaa oman tarinansa. Se voi olla kuolema ja luonnon kiertokulku – maasta sinä olet tullut, maaksi tulee sinun jälleen tuleman. Sen voi nähdä jälleensyntymisenä, eri muotoihin muuntumisena. Toisaalta sitä voi katsoa vahvan näyttelijäjoukon taidonnäytteenä: miten voimakkaita vaikutuksia voi saada pelkillä silmien tai kielen liikkeillä. Entä miten muodostetaan ryhmiä ja jätetään yksi ulkopuolelle?

Esitys on voimakkaasti visuaalinen: hiekasta muodostuu lattiaan hienoja kuvioita, jotka vaihtuvat kuin kaleidoskoopissa. Kun näyttämön eteen tuodaan ensimmäinen kukka, vaatimaton viherkasvi, sen vaikutus on suuri. Pian koko näyttämö tulvii värikkäitä kukkia: gladioluksia, ruusuja, krysanteemeja, joita näyttelijät ripustavat hitaasti seinille asetelmiksi.

Ari Nummisen rikas koreografia löytää mielenkiintoisia muotoja, joista osaan palataan myöhemmin.

Tuomas Luukkosen ja työryhmän upea musiikki soljuu läpi esityksen. Luukkosen kitarasta löytyy uskomattomia ääniä vain sormia napsuttamalla. Myös Jussi-Pekka Parviainen saa pianosta irti mystisiä väreilyjä. Koko ryhmä laulaa ja tanssii hurjan Me ollaan niin me, jossa ei juuri sanoja ole, mutta energiaa sitäkin enemmän. Jukka Kuoppamäen sanoitus Anna mulle tähtitaivas ei ole koskaan auennut näin – erilaisella sävellyksellä hitaasti esitettynä siitä paljastuu aivan uusia ulottuvuuksia.

Laura Hänninen, Minja Koski, Maria Nissi, Jussi-Pekka Parviainen, Ilona Pukkila ja Kaisa Sarkkinen ovat näyttelijöinä hioutuneet tasavahvaksi ryhmäksi, jonka jokaiselle eleellä ja liikkeellä on voimakas vaikutus.

Sunnuntai

Ohjaus: Ari Numminen ja Linda Wallgren

Koreografia: Ari Numminen

Esitysdramaturgia ja puhuttu teksti: Linda Wallgren

Musiikki:Tuomas Luukkonen ja työryhmä

Näyttämöllä:Laura Hänninen, Minja Koski, Maria Nissi, Jussi-Pekka Parviainen, Ilona Pukkila, Kaisa Sarkkinen, Tuomas Luukkonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Teatteriarvio: Eilisessä ensi-illassa pureuduttiin lapsettomuuteen31.8.2018 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat