Paikalliset

Tampereen yläkoululaiset arvioivat koulutyötä, oppimisympäristöä ja vaikutusmahdollisuuksia – Lue tulokset täältä

Viitekuva

Päivi Tuovinen

Tampereen kaupunki järjesti kaikille yläkoululaisille mahdollisuuden antaa palautetta oppimisympäristöstä, liikkumisesta koulupäivän aikana ja koulutyöhön vaikuttamisesta. Koululaiset antoivat palautteet toukokuussa sähköisesti.

Oppilaita pyydettiin antamaan positiivinen tai negatiivinen arvio kolmeen aiheeseen: innostava oppimisympäristö, omaan koulutyöhön vaikuttaminen ja liikkuminen koulupäivän aikana. Vastauksia saatiin yhteensä 1 312 kappaletta.

Kysymykseen siitä, kokeeko oppilas voivansa vaikuttaa omaan koulutyöhönsä, tuli 429 vastausta. Niistä 69 prosenttia oli positiivisia.

Liikkumismahdollisuuksia koulupäivän aikana arvioitiin 439 kertaa. Vastauksista 67 prosenttia oli positiivisia. Avoimissa vastauksissa oli kuitenkin hajontaa.

Osa opiskelijoista kertoi, että heidän koulussaan on välituntitoimintaa tai koulun pihassa on tarpeeksi laitteita. Osan mielestä pihalla ei ole mitään tekemistä, ja varsinainen liikkuminen onnistuu ainoastaan liikuntatunneilla.

Oppimisympäristön innostavuutta koskevaan kysymykseen vastattiin 444 kertaa. Vastauksista 61 prosenttia oli myönteisiä. Useassa avoimessa vastauksessa korostettiin, että opettajalla on keskeinen rooli kannustavan ja tasapuolisen oppimisympäristön luomisessa. Eräs oppilas muotoili asian näin: – Yritetään liikaa olla niin hienoja ja moderneja, mutta ei sillä ole väliä, kunhan on kivat luokat ilman mitään ihme aktiivituoleja tai pädejä. Hyvät paperikirjat ja pulpetit ja hyvä ruoka ja hyvät opettajat on se juttu.

Sähköisen palautteenannon kokeilu tehtiin, koska Tampereen kaupunki halusi edistää nuorten mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa kouluun. Kasvatus- ja opetuspalvelut ovat päättäneet tehdä palautteen keräämisestä vuosittaisen tavan.

–Kehitämme jatkuvan palautteen keräämistä ja sen hyödyntämistä saamiemme kokemusten pohjalta. Näen, että tämä on osa laatutyötämme, kasvatus- ja opetuspalveluiden kehittämispäällikkö Harri Jurvela kertoo.

Palautteenantojärjestelmä toimii älylaitteilla ja sen on kehittänyt Taplause Oy. Kokeilu oli osa Smart Tampere -ohjelmaa. Smart Tampere -ohjelma on kaupungin digitalisaatiota ja kestävää kehitystä edistävä kärkihanke.

EDIT 5.9.2018 klo 9.33. Kasvatus- ja opetuspalvelut olivat päättäneet tehdä palautteen keräämisestä vuosittaisen tavan jo ennen kokeilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat