Paikalliset

Ratikan liikennäinti hankitaan allianssilla – Näin ajamisesta saa rahaa

Transtech

Tampereen raitiotien liikennöinti hankitaan allianssimallilla.

Raitiotien liikennöinnin kilpailutus toteutetaan erityisalojen hankintalain mukaisena neuvottelumenettelynä.

Hankinta toteutetaan perustuen allianssimalliseen sopimukseen, jonka sopimuskausi on varsinaisen liikennöinnin osalta noin 10 vuotta. Hankintamallista päätti Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta eilen.

Liikennöinnin kilpailutuksen lähtökohtana on niin sanottu bruttomallin sopimus, jossa liikenteen tilaaja kerää kaikki tai lähes kaikki lipputulot ja säilyttää lipputuloriskin itsellään.

Allianssisopimuksessa palvelun hinnoittelu perustuu avoimeen kirjanpitoon, jonka avulla allianssiosapuolet todentavat sopimuksenalaisessa toiminnassa syntyneet suoraan korvattavat kustannukset. Tilaaja korvaa nämä kustannukset.

Suoraan korvattavien kustannusten lisäksi palveluntuottaja saa joko prosentuaalisen tai kiinteän palkkion. Palkkion määrä muuttuu sen mukaan, kuinka hyvin suoraan korvattavien kustannusten osuus on vastannut allianssiosapuolten yhdessä sopimaa palvelutuotannon tavoitehintaa.

Tavoitehinnan alittuessa (ja palvelutuotannon vastatessa sovittuja laatuvaatimuksia) palkkion suhteellinen osuus kasvaa, Tavoitehinnan ylittyessä taas palkkion suhteellinen osuus pienenee. Allianssisopimuksen hinnoittelumalli mahdollistaa perinteistä sopimusmallia paremmin palvelutuotannon muutosten toteuttamisen sopimuskauden aikana.

Raitiotiejärjestelmän operaattorin toimintaan kuuluu vähintään kuljettajien hankinta, kouluttaminen ja työnjohto. Operaattorin tehtäviin raitiovaunujen liikennöinnin lisäksi voi kuulua tehtäviä liittyen liityntäliikenteeseen sekä vaunujen, varikon tai infran ylläpitoon tai sen valvontaan. Joukkoliikenteen tilaajan ja yhtiön vastuunjako määräytyy yksityiskohtaisesti yhteistyönä suunniteltavassa ja toteutettavassa operaattorin hankinnassa.

Ratikkaosapuolet

vaunukalustoa ja rata-infrastruktuuria hallinnoimaan on perustettu Tampereen kaupungin 100 % omistama Tampereen Raitiotie Oy

ratainfrastruktuurin suunnittelee ja rakentaa Raitiotieallianssi

raitiovaunut ja niiden kunnossapidon toimittaa Transtech Oy

raitiotieliikenteen tarjonnan suunnittelusta, operoinnin tilaamisesta, matkalippujärjestelmästä, lipputuloista ja matkustajainformaatiosta vastaavat joukkoliikennelautakunta ja joukkoliikenteen palveluryhmä

liikennöinnin kilpailutukset valmistelevat joukkoliikenteen palveluryhmä ja Tampereen Raitiotie Oy yhteistyössä siten, että juridisena hankintayksikkönä toimii joukkoliikenteen palveluryhmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat