Paikalliset

Kolumni: Ikäihmisten asioihin on saatava parannus

Sari Tanus (kd)

Hän ei olisi halunnut osastolta takaisin yksin kotiin. Oli pelokas ja huolissaan, ettei enää pärjäisi kotona. Ikää 89 vuotta. ”Jos kokeillaan kuitenkin vielä kotona ja katsotaan sitten.” Tai jotain sinne päin oli sanottu ja kotiutettu. Muutama tunti kotona, kaatuminen, sairaalaan ja pian hautajaiset.

Taas yksi tarina, jolloin ikäihmisen hoito, avun tarpeen arvio tai käytännön toteutus ei osunut kohdilleen.

Näitä tarinoita kuulee nyt jatkuvasti. Ikäihmisiltä itseltään, omaisilta, tuttavilta, hoitajilta… Näin ei kertakaikkiaan voi jatkua. Tähän on saatava muutos. On keksittävä keinot, miten saadaan turvallinen vanhuus jokaiselle ikääntyvälle. Erilaisiin tarpeisiin on vastattava.

Tarvitaan kotiin tuotuja palveluja, enemmän palveluasumista ja tehostetun palvelun paikkoja. Ikäihmisten perhehoitoa kaivataan enemmän. Tarvitaan riittävästi myös perusterveydenhuollon tasoisia osastopaikkoja, jotta kalliita erikoissairaanhoidon paikkoja käytettäisiin jatkossa vain erikoishoitoa tarvitseville.

Omaishoito on olennainen, tärkeä osa ikäihmisten hoitoa. Ilman sitä emme selviä. Omaishoidon tuki on pieni korvaus omaisen työstä ja siihen on löydyttävä rahat. Vaihtoehdot ovat moninkertaisesti kalliimpia. Omaishoitajista on pidettävä huolta.

Monet järjestöt ja lukemattomat vapaaehtoiset tekevät paljon ikäihmisten hyväksi. Lisävoimia kuitenkin tarvitaan.

Mitä sinä voisit tehdä ikäihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi? Jokainen voi tehdä jotain.

Päättäjiltä tarvitaan järkeviä, inhimillisiä päätöksiä. Asiakaslähtöiset, selkeät hoitoketjut palvelevat niin asiakkaita, omaisia, terveydenhuollon ammattilaisia kuin palvelujen maksajiakin parhaiten. Ennaltaehkäisy, oikea-aikainen hoito oikeassa paikassa ja toiminnallinen integraatio säästävät parhaiten euroja. Näitä on käytännössä toteutettava riippumatta valtakunnallisista sote-ratkaisuista.

Maahan tarvitaan myös vanhusasiainvaltuutettu, joka on perehtynyt ikäihmisten asioihin ja tarttuu napakasti epäkohtiin. Yli järjestö- ja puoluerajojen kannatettu aloite löytyy netistä: www.kansalaisaloite.fi/aloite/3086. Voisitko sinäkin käydä kannattamassa. Tässäkin asiassa jokaisen panos on tärkeä.

Sari Tanus

kaupunginvaltuutettu (kd.), kansanedustaja ja erikoislääkäri

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat