Puheenaihe

Pakollinen kasvisruoka herättää tunteita kasarmeilla – nyt puhuu Varusmiesliiton pomo

Kuvituskuva.

Riitta Ketola

Kasvisruokaa nähdään syksystä lähtien varuskuntaravintoloissa entistä suuremmalla volyymilla. Asiasta uutisoi ensin Yle.

Nyt puolustusvoimiin tuodun kasvisruokapäivän seurauksena kaikille tarjoillaan joka viikko kaksi täysin lihatonta ateriaa.

Myös kouluista tutun kasvisruokapäivän arvioitiin toimivan paremmin jakamalla kasvisateriat kahdelle päivälle. Varuskuntaravintoloissa tarjoillaan kaksi lämmintä ateriaa päivässä, kun kouluissa lautasen saa täyttää vain kerran päivässä.

Ruotuväki-lehden viimevuotisen selvityksen mukaan Suomen 20 000 varusmiehestä vain 88 on kasvissyöjiä. Lisäksi esimerkiksi Lapin jääkäriprikaatissa kasvissyöjiä on varusmiehistä vain 0,23 prosenttia, kun vastaava luku Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä on lähes kolminkertainen.

Tämä on herättänyt keskustelua myös Varusmiesliiton keskuudessa.

– Taustana kasvisruokamuutokselle oli ilmastonmuutoksen lieventäminen sekä kasvisruoan terveellisyys. Ymmärrämme molemmat aspektit hyvin, kertoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö.

– Enemmän närää ja ristiriitaista keskustelua liiton keskuudessa on herättänyt juuri kasvissyöjien määrä varuskunnassa. Sitä on pohdittu, kuinka asiakaslähtöinen päätös kasvisruoan pakollistaminen loppuen lopuksi oli, jos vain puoli prosenttia varusmiehistä on kasvissyöjiä.

– Monet ovat kyselleet, että miksi kasvisruokaa pakotetaan syömään. Yksilöt tietävät tässä vaiheessa varmasti hyvin, mitä ruokavaliota haluaa noudattaa. Toisaalta, jos kustannukset eivät kerran lisäänny ja kasvisruoka riittää täyttämään varusmiesten tarpeet, niin miksipä ei.

Kivistö joka tapauksessa uskoo, että uudistus tullaan ajan kanssa hyväksymään kaikin puolin.

– Kasvisruoka on nouseva trendi, sen suosio ja yleisyys lisääntyvät jatkuvasti. Vaikka meille tarjottaisiin kasvisruokaa joka päivä, oleellisintahan tässä on ajatella maanpuolustuksen kannalta. Jos kasvisruoka on tehokasta ruokaa Puolustusvoimien tarpeisiin ja säilyy hyvin myös taistelutilanteessa, niin mikä ettei. Puolustusvoimiin luotetaan tilanteessa kuin tilanteessa, korostaa Kivistö.

Sopiiko kasvisruoka intin ruuaksi?

Ei
70% (213 ääntä)
Kyllä
30% (91 ääntä)
Ääniä yhteensä: 304

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Parikymppinen varusmies joutui yksin epäillyksi Raaseporin traagisesta kuolonturmasta – "Loukkaantuneet saivat niin paljon kipeää, ettei turvavyörikettä epäillä"19.6.2018 13.25
Varusmiehet mukana alikersantin pahoinpitelyssä – IL: Pakotettiin roska-astiaan ja istuttiin päälle6.5.2018 10.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat