Puheenaihe

Tuontikoirien testeissä hälyttävä tulos – USU: Väärennetyt merkinnät paljastivat riskin tappavalle taudille

Evira tekee kokeita EU:n ulkopuolilta tuleville koirille. Kuvituskuva.

Matilda Isohella

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa kiristää eläinten tuontia EU:n ulkopuolelta Suomeen, kertoo Uutissuomalainen.

Yhtenä syynä ovat Eviran alkuvuonna tekemät pistokokeet Venäjältä tuoduille koirille. Pistokokeissa selvitetään raivotaudin vasta-ainetasoja. Alkuvuonna tutkituista 36 koirasta 15:llä ei ollut vasta-aineita raivotaudille. Lähes kaikki olivat katukoiria.

– Osaa koirista ei merkinnöistä huolimatta todennäköisesti ollut rokotettu ollenkaan. Tällöin kyse on asiakirjaväärennöksestä, sanoo jaostopäällikkö Kitty Schulman Evirasta.

Schulmanin mukaan tulos on yllättävä. Evira on ilmoittanut hälyttävistä tuloksista EU:n komissiolle ja muille EU-maille. Toiveena on, että eläinten tuontia EU:n ulkopuolelta kiristettäisiin.

Tutkimuksessa on mukana ainakin Venäjältä, Espanjasta ja Romaniasta tuotuja koiria. Tavoitteena on tutkia sata koiraa.

Rabiesviruksen levittämä raivotauti on tasalämpöisiin eläimiin ja eläimistä ihmisiin tarttuva keskushermostosairaus, jota esiintyy muun muassa Romaniassa, Serbiassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Maista tulee Suomeen runsaasti niin sanottuja rescue-koiria.

Tauti on ihmiselle hengenvaarallinen, sillä oireinen rabies johtaa kuolemaan. Vuonna 2017 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä annettiin rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito 46 henkilölle.

Lue myös: Tappava sairaus palaamassa Suomeen – jo liki 50 vakavaa epäilyä Helsingin seudulla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tappava sairaus palaamassa Suomeen – jo liki 50 vakavaa epäilyä Helsingin seudulla5.6.2018 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat